De 15 bedste selvbiografier og hvor du finder dem
Leder du efter anbefalinger til din næste selvbiografi? I så fald er du landet det helt rette sted.
Her kommer vi nemlig med 15 kvalificerede bud på nogle af de allerbedste selvbiografier i lydbogsformat. Udvælgelsen er blandt andet foretaget med afsæt i, hvilke selvbiografier der har været bestsellere de sidste par år, samt hvilke selvbiografier der har høstet mest ros fra kritikerne.
Vores anbefalinger tager derfor både højde for lydbøgernes popularitet og kvalitet. Derudover har vores egen vurdering af lydbøgerne naturligvis også haft en del at sige i udvælgelsen.
Blandt vores udvalgte selvbiografier finder du både tidløse klassikere med flere år på bagen samt nyere bud på fremtidige evergreens, og så har vi også særligt prioriteret at give plads til de bedste selvbiografier på markedet om danske personligheder.
Vær opmærksom på, at artiklen indeholder affiliate-links.
1. Den, der lever stille
Tilgængelig hos: Mofibo
Den, der lever stille, er en bog skrevet af Leonora Christina Skov om hendes opvækst i et følelsesmæssigt iskoldt hjem. Hendes forældre accepterede hende aldrig, hverken hendes valg om at blive forfatter eller da hun springer ud som lesbisk, og i kølvandet på moderens død vælger Leonora Christina Skov at skrive denne bog om sin tyngende fortid.
Kort om handlingen
Christina er vokset op i Helsinge som enebarn i en speciel familie med en mor, der med forfatterens ord beskrives som lederen i deres lille, religiøse sekt. Den unge Christina forsøger at undgå at skille sig ud og gør alt for at få topkarakterer i skolen, da hun på den måde måske kan undgå at gøre sin mor ked af det eller sin far vred.
Inderst inde vil Christina bare elskes af sine forældre, men med tiden kvæles hun langsomt under vægten af det glansbillede, hun forsøger at opretholde. Det hele kulminerer, da Christina flytter til København for at finde sig selv som forfatteren Leonora og samtidig forelsker sig i en kvindelig præst, hvilket forældrene ikke kan acceptere.

→ Oplæser: Leonora Christina Skov
→ Længde: 11T 43M
Et svært men vigtigt tilbageblik
Til trods for sin hårde barndom står det tydeligt frem, at forfatteren stadig kæmper med fortidens dæmoner og har svært ved at fortælle sin historie af frygt for at udlevere sin familie. Dette gives der et interessant indblik i gennem overvejelser og samtaler med kæresten Annette om bogens indhold og Leonora Christina Skovs ret til sin egen historie.
Den, der lever stille er både skrevet til læseren, men også i særlig grad for forfatteren selv i et forsøg på at finde frem til en form for forklaring. Til trods for distancen mellem Leonora Christina Skov og sin mor higer hun stadig efter moderens kærlighed, og i lyset af moderens død er bogen et forsøg på at forstå, hvorfor hun ikke var værdig til den.
I 2018 blev Leonora Christina Skov tildelt De Gyldne Laurbær, blandt andet for Den, der lever stille. Rigtig mange danskere har lyttet til bogen, særligt gennem Mofibo og Saxo. Sammenlagt har omkring 11.000 af deres brugere anmeldt bogen med en gennemsnitlige karakterer på henholdsvis 4,4 og 4,5.
2. Guldfuglen: I krig med AK81
Tilgængelig hos: Mofibo
Guldfuglen: I krig med AK81 er en beretning fra frontlinjen i den københavnske bandekrig. Historien fortælles af Martin Fryd Petersen, der som 22-årig var del af Hells Angels tæskehold, men endte som centralt vidne for politiet i adskillige volds- og drabssager.
Kort om handlingen
Martin Fryd Petersen er en helt almindelig, ung mand fra en helt almindelig middelklassefamilie. Han klager ikke over sin opdragelse, og med en uddannelse som autolakerer er han da også fint klædt på til at begå sig på den lovlige side af samfundet.
Men Martin har svært ved at kontrollere sit temperament og kommer ofte i slagsmål. Med tiden begynder han at hænge ud med tvivlsomme typer, der enten er rockere eller tilknyttet AK81, Hells Angels’ støttebande.
Martin savner at være del af et fællesskab, og da han samtidig er både stærk og god til at slås, ender han selv med at blive medlem af AK81. Men nogle år senere får Martin nok, hvilket fører ham til at vende sine brødre ryggen og gå til politiet.

→ Oplæser: Marie Louise Toksvig
→ Længde: 13T 14M
Et ucensureret blik ind i rockermiljøet
Guldfuglen: I krig med AK81 er et interessant syn på, hvordan ellers sunde, unge mennesker ender i rockermiljøet, og hvorfor en så frastødende tilværelse for de fleste kan være appellerende for andre.
Samtidig giver bogen også en nærgående skildring af AK81 og de grusomme ting, som klubben tvinger sine medlemmer igennem, hvis de ønsker at blive samt forblive en del af fællesskabet.
Marie Louise Toksvig, bogens forfatter, formår at lave et både enormt spændende men også nøgternt portræt af det tidligere bandemedlem. Er du nysgerrig på rockermiljøets parallelle univers, hvad prisen er for at være med, og hvad man må ofre for at komme ud af det igen, så findes der næppe mere anbefalelsesværdige bøger end denne.
I skrivende stund har intet mindre end knap 9.000 af Mofibos brugere allerede hørt og anmeldt lydbogen, hvilket har resulteret i en stærk, samlet karakter på 4,5.
3. Gennem glasvæggen
Tilgængelig hos: Mofibo
Gennem glasvæggen er en selvbiografi skrevet af skuespilleren Henning Jensen om sine udfordringer med psykisk sygdom. Bogen er en både smuk og begavet, men også uhyggelig fortælling om Henning Jensens tilværelse med depression som fast følgesvend gennem det meste af livet.
Kort om handlingen
I stort set hele sit liv har Henning Jensen haft et tæt forhold til angst og depression. Allerede som 8-årig husker han, hvordan benene forsvandt under ham, og han nærmest besvimede som følge af sine forældres højlydte skænderi. Der skulle dog gå lang tid, før han fik sit første regulære angstanfald.
Som 35-årig får Henning Jensen sit første angstanfald, hvor han på vej til en prøve “gled gennem en tynd glasvæg ind i en anden verden”. Med årenes løb smelter Henning Jensen mere og mere sammen med sin depression og til trods for sine forsøg på at række ud efter hjælp hos forskellige behandlere, ender han med at blive sendt videre til chefpsykologen på Rigshospitalet, hvorefter han bliver indlagt.
En historie om depression af en sublim fortæller
Til trods for samfundets stigende fokus på psykiske lidelser så vil det for mange nok altid være svært både at indse og ikke mindst acceptere, at der er noget grueligt galt i sindet, og at der er behov for hjælp.

→ Oplæser: Flemming Enevold
→ Længde: 7T 42M
I sin selvbiografi Gennem glasvæggen giver Henning Jensen et barskt indblik i sin psykiske sygdom. Gennem hudløs ærlighed og tankevækkende refleksioner formår han på smukkeste vis at sætte ord på de usynlige skavanker, der langsomt æder ham op indefra.
Som fortæller er Henning Jensen dog også betænksom over for sine læsere og lyttere. Til trods for bogens tungtvejende emne er han nemlig dygtig til at kompensere med god, gammeldags ironi og humoristisk selvindsigt.
Bogen har fået en yderst positiv modtagelse på de danske lydbogsmedier. Blandt andet har 279 brugere på Saxo anmeldt bogen og givet den en samlet karakter på 4,5. Størstedelen af bogens lyttere findes dog hos Mofibo, hvor over 1.700 brugere har sikret Gennem glasvæggen en samlet karakter på 4,4.
4. Hærdet: Narkobetjent med gaden i blodet
Tilgængelig hos: Mofibo
Hærdet: Narkobetjent med gaden i blodet er en selvbiografi om René Dahl Andersen, der som ung, nordjysk politibetjent flytter til hovedstaden og bliver en del af den københavnske Specialpatrulje. Bogen giver et enestående og actionpræget indblik i livet som narkobetjent på kanten af loven, samtidig med at den også beretter om, hvordan René Dahl Andersen selv endte som kriminel.
Kort om handlingen
Målet helliger midlet

→ Oplæser: Lars Bom
→ Længde: 9T 42M
På overfladen kan René Dahl Andersens selvbiografi virke en smule oppustet og lidt for ‘amerikansk’ til at stemme overens med virkeligheden i det danske politi. Men faktisk fremstår den tidligere narkobetjents beretning utrolig autentisk og også langt hen ad vejen troværdig.
Bogen er ekstremt populær på tværs af de største lydbogsmedier, og brugerne lader i høj grad til at dele vores fascination af bogen. Hos Saxo har omkring 500 anmeldelser resulteret i en samlet karakter på 4,5, og hos Mofibos har over 8.500 brugere anmeldt bogen til 4,4.
5. Løvinden: Karen Blixen i Afrika
Tilgængelig hos: Mofibo
Løvinden: Karen Blixen i Afrika er en omfattende og detaljeret beretning om Karen Blixens liv i Afrika. På baggrund af en for nyligt offentliggjort brev-korrespondance dykker Tom Buk-Swienty ned i Karen Blixens liv under overfladen, herunder blandt andet skilsmisse, forelskelse, sygdom, sorg og farmens konkurs.
Kort om handlingen
I den første del af bogen hører vi om Karen Blixens ungdom, før hun endte i Afrika. Hun kan kort opsummeres som en eventyrlysten ung kvinde, der trods sin rige familie og forkælende forældre havde et stort mod og allerede dengang foretrak at gå sine egne veje.
Udover Karen Blixens ungdom handler bogen i høj grad om hendes liv i Afrika, hvor der graves dybere ned i fortællingen om den afrikanske farm for at give et mere jordnært portræt af Blixen og hendes både betagende, men også tragiske tid i Kenya.
Den virkelige, upolerede historie

→ Oplæser: Marie Tourell Søderberg
→ Længde: 22T 50M
6. Under bjælken: Et portræt af Kronprins Frederik
Tilgængelig hos: Saxo
Til at starte med er det nok værd at understrege, at Under Bjælken: Et portræt af Kronprins Frederik ikke har noget som helst med Billedbladets overfladiske leflen at gøre. I stedet er der tale om en nuanceret biografi, som går under huden på et helt almindeligt, sårbart menneske, der forsøger at tage sin skæbne i egne hænder.
Kort om handlingen
Kronprins Frederik og prins Joachim kommer til verden med kort mellemrum i slutningen af 1960’erne. De to opdrages mere eller mindre som tvillinger, men med yderst travle forældre er det i højere grad barnepigen Else, der overtager rollen som moderskikkelse.
Kronprins Frederik er en indadvendt dreng, der qua sit genetiske ophav bliver kastet ind i et royalt cirkus, som han aldrig rigtig bryder sig om at være en del af – i hvert fald ikke det første lange stykke tid af sit liv.
Derfor er han også hurtig til at komme langt væk fra Amalienborg, lige så snart mulighederne byder sig, hvilket de gør, da han tager en uddannelse som frømand, samt da han bliver en del af Siriuspatruljen.

→ Oplæser: Dan Schlosser
→ Længde: 9T 1M
Retten til sin egen identitet
Bogen fungerer på mange måder som en beretning om et helt almindeligt menneske, der som ung forsøgte at skrue ned for larmen omkring sig og i stedet tune ind på den lavmælte frekvens, som findes indeni os allesammen.
Til trods for at være vokset op i et aristokratisk hjem, tager Kronprins Frederik på mange måder afstand fra dyrkelsen af det intellektuelle og kongehuset helt generelt. Samtidig er han bevidst om sin skæbne og har også lært at acceptere den, men uden at lade det være på andres præmisser.
Under bjælken: Et portræt af Kronprins Frederik er blevet taget rigtig godt imod af brugerne på diverse lydbogsmedier. I skrivende stund har knap 400 brugere hos Saxo anmeldt bogen til 4,5, mens lidt over 300 af BookBeats brugere giver samme karakter. Hos Mofibo har over 3.800 desuden anmeldt bogen til en samlet karakter på 4,3.
7. Alt må vige for natten
Tilgængelig hos: Mofibo
Alt må vige for natten er et prisbelønnet romanportræt skrevet af den franske forfatter Delphine de Vigan om sin egen mor, Lucile. Grundet sin traumatiske barndom kæmpede Lucile med psykisk sygdom og alkoholmisbrug i hele sit voksenliv indtil sin død i 2008, hvor hun begik selvmord.
Kort om handlingen
Lucile er det tredje barn i en søskendeflok på ni. Hun er indadvendt, isoleret og ængstelig omkring mange ting i tilværelsen, og med et tæt forhold til døden allerede fra barndommen bærer hun rundt på en tung, sort sky, som hun aldrig formår at ryste af sig.
Flere af Luciles brødre dør i en tidlig alder, både grundet tragiske uheld og selvmord, og som skrøbelig teenager bliver hun desuden offer for en voldtægt inden for familiens rammer. Kort efter bliver Lucile for første gang indlagt på et psykiatrisk sygehus.
Trods talrige indlæggelser formår Lucile med tiden at få nogenlunde styr på sit liv. Hun bliver mor, tager en uddannelse og bliver en dygtig socialrådgiver, men i sidste ende var Lucile ikke længere i stand til at bære den smerte, hun endte med at bære rundt på i hele sit liv.

→ Oplæser: Ellen Hillingsø
→ Længde: 9T 43M
En trist og barsk fortælling, der trodser døden
Alt må vige for natten er ikke blot et biografisk portræt af den angstprægede og bipolare Lucile. Bogen fungerer samtidig som datterens grænseoverskridende forsøg på at forstå sin afdøde mor, og hvorfor hun havde så forfærdeligt ondt i sjælen.
Delphine de Vigan har på mange måder sin mor at takke for at være endt som forfatter – både på godt og ondt. Moderens første tvangsindlæggelse var en altoverskyggende tragedie i hendes barndom, der samtidig inspirerede hende til at blive forfatter.
Gennem det at skrive føler Delphine de Vigan sig tæt knyttet til sin mor, som havde det med at udtrykke sin smerte på skrift for i det mindste at sætte ord på det helvede, hun gennemlevede, når nu ingen andre forstod hende.
Alt må vige for natten har vundet flere priser i Frankrig, hvor den også har solgt over 500.000 eksemplarer. Siden er den blevet udgivet i 21 lande, og i Danmark har lydbogen da også fået en positiv modtagelse – dog hovedsageligt blandt Mofibos lyttere. Her scorer bogen i skrivende stund 4,1 på baggrund af knap 1.200 anmeldelser.
8. Alle mine morgener på jorden: Mit autodidakte liv
Tilgængelig hos: Mofibo
Alle mine morgener på jorden: Mit autodidakte liv er en selvbiografi og erindringsbog om Troels Kløvedal, der efter et eventyrligt liv som forfatter, foredragsholder og ikke mindst også jordomrejsende eventyrer gik bort i 2018 i en alder af 75 år. Bogen fungerer som Kløvedals livstestamente og et taknemmeligt tilbageblik, der mere end noget andet lyser af livsglæde.
Kort om handlingen
Alle mine morgener på jorden: Mit autodidakte liv handler kort sagt om Troels Kløvedals liv helt fra barndommen og frem til sommeren 2016, hvor han bliver diagnosticeret med sygdommen ALS. I den forbindelse ser Kløvedal tilbage på sit farverige liv, der mildt sagt har budt på lidt af hvert.
Kløvedal skriver om sin opvækst, barndom og ungdom samt om sine forelskelser i de kvinder, han senere fik børn med, hvoraf det blev til hele fire styk. Kløvedal fortæller om sin familie – om sine fire skønne børn samt børnebørn – og om de mange venner, han har haft glæden af at dele sin tid med, både herhjemme i kollektivet Maos Lyst og ude i verden på sine mange rejser.

→ Oplæser: Thomas Leth-Rasmussen
→ Længde: 9T 24M
Masser af nærvær og spændende perspektiver
Troels Kløvedal var blandt mange andre titler også forfatter, og det kan tydeligt mærkes i hans selvbiografi. Fra start til slut mærker man både hans personlige nærvær og i særlig grad hans store passion for verdens mangfoldighed.
Foruden at give et indblik i Kløvedals personlighed giver bogen også et interessant indblik i samfundsmæssige omvæltninger fra et perspektiv direkte i orkanens øje. Ungdomsoprør, hippietid, kvindefrigørelse, fremmede kulturer – Kløvedal har oplevet det hele, og i denne bog giver han os allesammen chancen for at tage med på en allersidste rejse med en af Danmarks ikoniske ildsjæle.
Blandt både læsere og lyttere har Alle mine morgener på jorden: Mit autodidakte liv fået en særdeles positiv modtagelse. Blandt de største lydbogsmedier har bogen modtaget flest anmeldelser på Saxos app, hvor 282 brugere har givet en karakter på 4,5, mens over 3.200 af Mofibos brugere ligeledes har anmeldt bogen til 4,5.
9. En gylden korkprop
Tilgængelig hos: Mofibo
En gylden korkprop er en selvbiografi af Iben Hjejle i samarbejde med forfatteren Espen Strunk. Bogen er både et reflekterende tilbageblik på skuespillerens mest skelsættende perioder i livet – både op- og nedture – samtidig med at den også handler om at realisere den vigtigste rolle i livet: rollen som sig selv.
Kort om handlingen
Da Iben Hjejle en dag smider en stor kasse med gamle manuskripter i en container, bliver hun inspireret til også at kigge sin hukommelses rodekasser igennem. I den forbindelse er En gylden korkprop Iben Hjejles personlige skildring af sin egen rejse gennem livet, men ikke mindst også en hudløst ærlig fortælling om både familie, venner og kolleger.
Fortællingen starter i 70’erne, hvor der fortælles om barndomshjemmet i Søborg. Herfra tager Iben Hjejle lytteren i hånden gennem sit liv og reflekterer samtidig over elementer af stor betydning for den person, hun er blevet i dag, herunder blandt andet sin families skiftende former, dybe og nedslående tab, dyrebare venskaber og uundgåelige brud.

→ Oplæser: Iben Hjejle
→ Længde: 5T 12M
Evnen til at finde balancen trods fortidens kaos
Iben Hjejle er en af sin generations bedste skuespillere, men grundet sin uhæmmede natur og tabloidmediernes fascination af hendes tumultariske privatliv med komikeren Casper Christensen endte hun i lige så høj grad som forsideguf for sladderbladene.
I En gylden korkprop lægges der da heller ikke fingre imellem episoderne mellem Iben Hjejle og Casper Christensen, ligesom det i øvrigt også er tilfældet i Casper Christensens egen selvbiografi, Casper. Men til trods for deres dramatiske skilsmisse har de vist sig at være et succesfuldt makkerpar – i hvert fald professionelt, hvor de både arbejdede sammen under Langt fra Las Vegas og ikke mindst også Klovn.
Bogen er både interessant og tankevækkende, men samtidig også sjov og tåkrummende, og her hos Lydbølgen var vi egentlig ret begejstrede for den. Hos Mofibo og Saxo må man også sige, at danskerne er enige. På Mofibo har bogen modtaget over 5.000 anmeldelser og en samlet vurdering på 4,3, mens den hos Saxo befinder sig på 4,5 – dog ‘kun’ på baggrund af 400 anmeldelser.
10. Live fra Amerika
Tilgængelig hos: Mofibo
Live fra Amerika er en selvbiografi af Jesper Steinmetz om sin tid som korrespondent i USA. I over 10 år har Steinmetz boet og arbejdet i De Forenede Stater, hvor han har talt med alt fra hjemløse til filmstjerner. Bogen fungerer som et indblik i det amerikanske samfund, både dets positive og negative sider, med udgangspunkt i Steinmetz’ arbejde.
Kort om handlingen
I Live fra Amerika følger vi Jesper Steinmetz gennem de seneste 10 års særprægede begivenheder og hans dækning af dem, der hvor de fandt sted. De fleste har højst sandsynligt set Steinmetz rapportere fra de amerikanske brændpunkter på TV, men i sin selvbiografi bryder han ud af rollen som objektiv korrespondent og giver et mere personligt indblik i De Forenede Staters hæsblæsende problematikker.
I forlængelse af alt fra raceuroligheder og illegal immigration til fattigdom og skoleskyderier har Steinmetz snakket med den almene amerikaner i alle 50 stater. I bund og grund er det et land med utrolig stor politisk uenighed og massiv splittelse i befolkningen, men samtidig har amerikanerne også et usædvanligt sammenhold og en stor kærlighed til fædrelandets stolte værdier.
Fingeren på pulsen i et hæsblæsende samfund
Det er svært at bestride det faktum, at USA er en supermagt, men bag det stolte og storslåede glansbillede gemmer der sig samtidig en mørk skyggeside, som er svær at ignorere. Én ting er, hvordan politikerne fremstiller virkeligheden, men en helt anden ting er, hvordan vælgernes hverdag forholder sig.

→ Oplæser: Jesper Steinmetz
→ Længde: 9T 37M
Gennem interviews med både officielle ansigter og civile borgere dykker Steinmetz ned i USA’s mange problemstillinger. Derudover reflekterer han også over, hvad det egentlig vil sige at være amerikaner, og hvordan et så kæmpestort land med en lige så stor politisk splittelse alligevel formår at holde den amerikanske drøm i live.
Live fra Amerika, som i øvrigt er indlæst af Jesper Steinmetz selv, kan blandt andet fås som lydbog hos Mofibo og Saxo. I skrivende stund har mere end 1.400 af Mofibos brugere anmeldt bogen til en samlet score på 4,4, mens 200 af Saxos brugere vurderer bogen til 4,5.
11. Tvilling Yndling Grævling
Tilgængelig hos: Mofibo
Tvilling Yndling Grævling er, ifølge Hella Joof, som er forfatteren bag, en selv(hjælps)biografi.
Gennem sin kreative karriere er Hella Joof blandt andet blevet kendt som skuespiller, sanger, instruktør og forfatter, og i denne omgang har hun nu kastet sig ud i at skrive en selvbiografi.
Kort om handlingen
Som det typisk er tilfældet for selvbiografier, er Tvilling Yndling Grævling også en kronologisk gennemgang af Hella Joofs liv – både karrieremæssigt og på det personlige plan.
Som barn med mørk hud i 60’ernes Danmark havde hun visse udfordringer i barndommen, hvor hun fra en tidlig alder lærte, at hun var nødt til at anstrenge sig for ikke at blive set ned på. I den forbindelse giver Hella Joof også et hudløst ærligt indblik i, at det til trods for hendes senere succes ikke ligefrem var alle bestræbelser, der endte lykkeligt.
Tvilling Yndling Grævling giver et grundigt og ærligt indblik i, hvem Hella Joof er – både i forhold til de mere uheldige episoder, som hun råder sine læsere til så vidt muligt at undgå for deres egen skyld, men også i forhold til de værdier og livslektier, hun har taget med sig.

→ Oplæser: Hella Joof
→ Længde: 6T 6M
Morsom, eftertænksom og fyldt til randen med Hella
Gennem sin alsidige karriere har et af de mest fremtrædende karaktertræk ved Hella Joofs arbejde været hendes kendetegnende nærvær og humor, og Tvilling Yndling Grævling må i den grad siges også at falde inden for disse rammer.
I bogen giver Hella Joof utrolig meget af sig selv – ikke blot sin livshistorie, men også sine personlige refleksioner. Derudover har hun i øvrigt også udsmykket bogen med en række sjove tegninger, der er med til at give endnu et lag af hendes personlighed.
Som mange af hendes øvrige påfund har Tvilling Yndling Grævling ligeledes fået en utrolig positiv modtagelse. Blandt andet har over 750 af Saxos brugere i skrivende stund givet bogen en score på 4,5, og hos Mofibo har knap 11.000 brugere lyttet til bogen, som har opnået en samlet karakter på 4,4.
12. Verden er stadig ny
Tilgængelig hos: Mofibo
Verden er stadig ny er en selvbiografi om nyhedskorrespondenten Rasmus Tantholdt og hans liv som reporter midt i verdens mest tragiske, aktuelle begivenheder. Som korrespondent siden 2003 har Tantholdt oplevet et væld af kaos fra første parket, heriblandt krigene i Irak og Afghanistan, og i denne selvbiografi kan du få et indblik i hans oplevelser uden for TV-avisens sendetider.
Kort om handlingen
Verden er stadig ny er en personlig beretning om krig, terrorisme, naturkatastrofer og andre kriser set gennem Rasmus Tantholdts øjne. Der, hvor folk flygter fra, er Tantholdt rejst ind, og i samarbejde med forfatteren Andreas Fugl Thøgersen er bogen baseret på samtaler mellem de to i 2015.
Med fuld ærlighed åbner Rasmus Tantholdt op og fortæller om mennesket bag den intense jobtitel, og hvordan et utal af ophold med livet som indsats i verdens farligste zoner har sat deres præg på sjælen.
For Rasmus Tantholdt er det dog ikke så meget frygten, der har gjort det største indtryk, men nærmere en særligt frustrerende følelse af afmagt over blot at kunne se til, mens menneskers skæbner enten rystes til ukendelighed eller lægges helt i ruiner.
Et menneskeligt syn på krig og ødelæggelse
I sin tid som korrespondent har Rasmus Tantholdt dækket alt fra Al-Qaeda, Taleban og Islamisk Stat til oversvømmelser og orkaner. Men til trods for gang på gang at have udsat sig selv for så direkte et blik ind i rendyrket ondskab og altødelæggende naturkatastrofer, mister Tantholdt aldrig sit fokus.

→ Oplæser: Peter Carstens
→ Længde: 12T 36M
I den forbindelse er bogen med til at vise, hvordan han som journalist ikke blot ønsker at fortælle seerne om, hvad der er sket, men i højere grad er interesseret i at levere en realistisk reportage, som viser den menneskelige side af begivenhederne fra ofrenes perspektiv.
Hos Lydbølgen fandt vi Verden er stadig ny utrolig medtagende. Samtidig med at bogen gennemgår en masse forfærdeligheder helt tæt på, er Tantholdts perspektiv også utroligt inspirerende og uden tvivl en anbefaling værd.
Bogen har endnu ikke modtaget et væld af anmeldelser og har i skrivende stund flest på Mofibo med 344 stk. Til gengæld har den modtaget en yderst respektabel karakter på 4,4, mens den hos Saxo ligger på 4,5.
13. Spionchefen: Erindringer fra celle 18
Tilgængelig hos: Saxo
Spionchefen: Erindringer fra celle 18 er en selvbiografi om Lars Findsen, som har været genstand for stor polemik grundet dens politiske indhold. Gennem mere end 20 år har Lars Findsen været en af Danmarks mest indflydelsesrige embedsmænd – først som chef for PET og senest som chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.
Kort om handlingen
Bogen fungerer som et unikt indblik i Lars Findsens karriere som en central figur i den inderste magtcirkel i dansk politik. Meget af handlingen er centreret omkring hans rolle i FE-sagen, hvor han til trods for manglende beviser blev fængslet i 71 dage.
Første del består af en autentisk gennemgang af Findsens fængsling set fra den daværende spionchefs eget perspektiv. I december 2021 bliver han anholdt i lufthavnen af betjente fra Politiets Aktionsstyrke og sigtet for at videregive hemmelige oplysninger.
Sigtelsen resulterer i et længere ophold bag tremmer i Hillerød Arrest, hvor efterretningschefen både lærer nogle mere traditionelle kriminelle at kende og samtidig får tid til at reflektere over tilværelsen.
Anden del af bogen består af Lars Findsens erindringer fra sin lange karriere. I den forbindelse giver Findsen flere tankevækkende indblik i, hvorfor han selv mener, at han fik så ringe en behandlingen under FE-sagen.

→ Oplæser: Kasper Leisner
→ Længde: 6T 27M
Den uofficielle version af FE-sagen
Bogens opsang til politisk diskussion skyldes Lars Findsens meget direkte pegen med fingre ad andre politiske figurer, herunder blandt andre Barbara Bertelsen og Stine Bramsen, som ifølge Findsen ikke blot fremstår ubehagelige og hævngerrige, men også direkte inkompetente.
Selvbiografen har modtaget kritik for at fremstille Lars Findsen som en både dybt sympatisk og aldeles uskyldig mand. Bogen belyser naturligvis blot én side af sagen, men til dags dato tyder alt nu stadig på, at den daværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste blev sat bag tremmer uden beviser.
Spionchefen: Erindringer fra celle 18 har fået rigtig gode anmeldelser på tværs af lydbogsmedierne. Bogen har blandt andet i skrivende stund en karakter på 4,5 hos Saxo baseret på over 1.100 anmeldelser, og hos Mofibo har mere end 1.200 brugere vurderet bogen til karakteren 4,4.
14. Pigen fra Knutby – Min barndom i en sekt
Tilgængelig hos: Mofibo
Pigen fra Knutby – Min barndom i en sekt er en selvbiografi af Linnéa Kulling, der voksede op i den svenske Knutby-sekt. I mere end 20 år har Knutby været åsted for sager om vold, sexmisbrug og mord, og i denne bog kan du få et autentisk indblik i, hvad der i virkeligheden foregik i den berygtede sekt.
Kort om handlingen
Som 7-årig bliver Linnéa Kulling og hendes familie indlemmet i Knutby-sekten, der på daværende tidspunkt blot var en mere eller mindre normal menighed. Familien bliver modtaget med åbne arme af et stærkt fællesskab, men til trods for den positive begyndelse, tager historien en sørgelig drejning.
Det besluttes, at Linnéas mor ikke længere må være hendes mor. Familien splittes ad, og Linnéa beordres til at flytte ind hos sektens leder, Åsa Waldau, hvor hun skal være tjener for Waldaus jævnaldrende datter.
Efter mange års undertrykkelse og urimelig behandling ender Linnéa med ikke længere at kunne forklare den galskab, der omgiver hende. Knutby-sekten var ganske enkelt et forfærdeligt sted at vokse op, hvilket også understreges af de mange uhyggelige hemmeligheder, der er blevet afsløret om stedet gennem de sidste 20 år.

→ Oplæser: Line Hesdam
→ Længde: 11T 31M
Vold, sexmisbrug og mord
15. Dem jeg elsker elsker jeg: Kim Schumachers mange liv
Tilgængelig hos: Mofibo
Dem jeg elsker elsker jeg: Kim Schumachers mange liv er en selvbiografi om hele Danmarks Kim Schumacher, der til trods for sin frembrusende og farvestrålende personlighed formåede at holde sit privatliv hemmeligt for offentligheden. I 1988 fik Schumacher konstateret AIDS, hvilket førte til hans død to år senere. Efterfølgende kom det frem, at han både var homoseksuel og dannede par med to mænd på samme tid.
Kort om handlingen
I Kim Schumachers selvbiografi tages vi med på hele rejsen fra Skorpeskolen i Hellebæk forbi New York og med endestation i skiftevis radio- og tv-studier, hvor det speedsnakkende ikon slog sig fast som hele Danmarks Kim Schumacher.
Dem jeg elsker elsker jeg handler både om Schumachers karriere og privatliv. Blandt forsigtige typer var han en upoleret og fordomsfri kommentator, der på nærmest alle områder var forud for sin tid. Han iagttog ikke blot kulturen, men var aktivt en del af den – blandt andet gennem sine årlige rejser til New York.
Med en fordomsfri åbenhed over for alt, der var nyt, blev Kim Schumacher med tiden en højt elsket publikumsfavorit som både radio- og tv-vært. Han bragte for alvor den amerikanske kultur til Danmark, og med sin smittende nysgerrighed havde han stor indflydelse på samtidens dominerende ungdomskultur.

→ Oplæser: Janek Lesniak
→ Længde: 16T 3M
I krig med traditionerne – også i sit privatliv
Kim Schumacher hørte hjemme i New York, der i de glade 70’ere var fyldt til randen med fester, farver og alverdens lyster. I den forbindelse opdagede han også den homoseksuelle undergrund, der må siges at have haft indflydelse på hans privatliv.
Hvad, den danske befolkning ikke vidste, var nemlig, at Schumacher ikke blot var homoseksuel, men at han faktisk havde intet mindre end to mandlige partnere. Grundet hans gode relationer til sladderbladene fik hans kærlighedsliv lov til at forblive en privat sag frem til hans død i 1990.
Dem jeg elsker elsker jeg: Kim Schumachers mange liv har endnu ikke modtaget et hav af anmeldelser hos lydbogsmedierne. Ikke desto mindre vurderes den alligevel til pæne karakterer hos både Saxo og Mofibo, hvor den i skrivende stund henholdsvis vurderes til 4,5 og 4,1.