Spring til indhold

De 15 bedste fantasybøger og hvor du finder dem

Er du på udkig efter anbefalinger til din næste fantasybog? I så fald er artiklen her, lige hvad du søger. 

I denne kommer vi nemlig med 15 stærke bud på de bedste fantasyromaner i lydbogsformat. Udvælgelsen er blandt andet foretaget med afsæt i, hvilke fantasybøger der har været bestsellere over de sidste par år, samt hvilke fantasybøger der har høstet mest ros fra kritikerne. 

Vores anbefalinger tager derfor både højde for lydbøgernes popularitet og kvalitet. Derudover har vores egen vurdering af lydbøgerne naturligvis også haft en del at sige i udvælgelsen.

Blandt vores udvalgte fantasyromaner finder du både tidløse klassikere samt nyere bud på fremtidige evergreens, og så har vi også prioriteret at give plads til de bedste fantasybøger på markedet skrevet af danske forfattere.

Vær opmærksom på, at artiklen indeholder affiliate-links.

1. Kampen om tronen (En sang om is og ild)

Tilgængelig hos: Mofibo

Kampen om tronen er første bind i George R. R. Martins middelalderinspirerede fantasyserie, En sang om is og ild. I en genre præget af yngre læsere udmærker denne mobbedreng af et mesterværk sig særligt ved at være en ofte hensynsløs og brutal fortælling skrevet til et modent publikum.

Kort om handlingen

I kongeriget Westeros sidder kong Baratheon på tronen, men grundet krympende popularitet og pres fra alle leder og kanter overtaler han sin gamle ven, Eddard Stark, til at blive kongens hånd og hjælpe med at sætte skik på situationen.

Samtidig befinder Eddard Starks uægte søn, Jon Sne, sig blandt Nattens Vogtere. I årtusinder har Nattens Vogtere holdt vagt på muren af is for at beskytte riget mod trusler fra nord. Det siges, at der bag muren lurer overnaturlige trusler, selvom det i dag blot er en legende, men flere og flere tegn tyder på, at mørket har meldt sin snarlige tilbagekomst.

→ Oplæser: Martin Greis-Rosenthal
Længde: 33T 11M

Ikke for sarte sjæle

Kampen om tronen er der på ingen måde leflet for læsere med svage hjerter. I stedet er der tale om en kompromisløs skildring af en opdigtet men dog relativt realistisk middelalderverden, hvor det gode ikke altid sejrer, og hvor det i det hele taget er svært at skille godt og ondt fra hinanden.

I hele serien har George R. R. Martin gjort et fremragende arbejde med at strikke forskellige personers historier sammen på kryds og tværs, og rent kompositorisk er det et direkte fascinerende puslespil. Dog er det også værd at nævne, at de mange spring i handlingen til tider kan kræve en vis mængde fokus.

Serien blev filmatiseret af HBO under navnet Game of Thrones og blev en vaskeægte kultklassiker blandt både unge og voksne. TV-serien har dog tilladt sig en del kreativ frihed i forhold til bøgernes egentlige handling, og hos Lydbølgen kan vi derfor varmt anbefale at høre lydbøgerne, også selvom du har set TV-serien.

Kampen om tronen er at finde hos de fleste danske lydbogsmedier, hvor den alle steder ligger på et højt karaktergennemsnit. I skrivende stund har lydbogen dog klart flest anmeldelser på Mofibo, hvor den gennemsnitlige vurdering fra over 1.000 brugere ligger på 4,4.

2. Den engelske kvinde (Outlander)

Tilgængelig hos: Mofibo

Den engelske kvinde er første bind i Diana Gabaldons omfattende Outlander-serie, der fra ende til anden rummer hele 18 bøger. Lyder en historisk roman blandet med overnaturlige og spirituelle elementer fra fantasy-universet som noget for dig, så er Outlander blandt de bedste af slagsen.

Kort om handlingen

2. verdenskrig er netop overstået. Under krigen har ægteparret Claire og Frank været adskilt i længere perioder – hun som sygeplejerske og han under efterretningsvæsnet – og for at puste liv i kærligheden tager de på ferie i det skotske højland. Men på deres udflugt til oldtidsstenkredsen Craigh na Dun bliver Clair pludselig og på mystisk vis sendt langt tilbage i tiden.

Året er 1743, og da Clair ikke kan finde tilbage, må hun forsøge at begå sig i fortiden, indtil hun finder en vej hjem. 

Til at begynde med betragtes hun som en engelsk spion, men grundet sine værdifulde egenskaber som sygeplejerske fra fremtiden bliver hun langsomt accepteret i klanen MacKenzie.

→ Oplæser: Maria Garde
Længde: 8T 34M

Et ægteskab mellem fantasy og faktuel historie

Det særligt appellerende ved Den engelske kvinde er forfatterens evne til at få magi og historisk korrekthed til at smelte sammen. I bund og grund er der i virkeligheden tale om en historisk roman – og i den forbindelse en særdeles velskrevet og fængende en af slagsen. Men ved at indsætte Claire Randall fra det 20. århundrede i 1700-tallets Skotland har Diana Gabaldon formået at flette to genrer sammen.

Den engelske kvinde formår at skabe et fælles mødested for to forskellige målgrupper. Uanset om du er mest til historiske romaner eller fantasy, så har vi hos Lydbølgen erfaret, at Outlander-serien har tilpas meget historie og magi til at mætte alle munde i hver lejr.

På tværs af de dansksprogede lydbogsmedier har Den engelske kvinde modtaget tæt på topkarakter, uanset hvor man finder den. Sammenligner man til gengæld antallet af anmeldelser, så får man dog uden tvivl den mest repræsentative vurdering hos Mofibo, hvor over 1.700 brugere giver bogen 4,3.

3. Snigmorderens lærling

Tilgængelig hos: Mofibo

Snigmorderens lærling er første bind i Farseer-trilogien af Robin Hobb. Romanen er en storslået fantasyfortælling med en klassisk, men dog fængslende handling, spændende personskildringer og et strejf af magi. Bogen anbefales også varmt af andre fantasyforfattere, herunder blandt andre George R. R. Martin, der kalder bogen en sjælden diamant blandt fantasyromaner.

Kort om handlingen

Som 6-årig bliver drengen Fitz afleveret hos kongen. Fitz er kronprins Chivalrys uægte søn, og ifølge De Seks Hertugdømmers folk er det på tide, at drengens far selv tager sig af ham. I stedet bliver Fitz placeret som hjælper hos kronprinsens staldmand, Burrich, men da det vurderes, at en bastard udgør en mulig trussel for rigets stabilitet, beslutter den gamle kong Shrewd sig for at tage Fitz under sine vinger på inderborgen.

Fitz bliver sat i lære som kongelig snigmorder, hvor han både skal forsøge at tøjle Farseer-slægtens særlige evner og udføre hemmelige missioner for kongen i kampen mod Rødskibspiraterne. Der er dog ikke blot krig uden for borgens mure, men også blandt kongens inderkreds, og i kampen om magten er det svært at vide, hvem man kan stole på.

→ Oplæser: Leif Thiesgaard
Længde: 19T

En fantasy-klassiker med masser af sidehistorier

Robin Hobb er en eminent historiefortæller. Hun forstår virkelig at skrue en fængslende handling sammen, der samtidig har masser af små kringelkroge med interessante sidehistorier, som giver et godt indblik i de forskellige karakterer.

Med Snigmorderens lærling er der tale om en sand klassiker i den middelalderinspirerede fantasygenre. Romanen er en veldoseret blanding af fantasi og virkelighed, som bidrager til at gøre fortællingen både eventyrlig og samtidig tilpas realistisk.

Derfor er netop denne bog en af fantasi-favoritterne hos Lydbølgen, og i den forbindelser kan vi også varmt anbefale de øvrige bøger i Farseer-trilogien: Kongelig snigmorder og Snigmorderens kald.

Foruden at ramme plet hos prominente fantasyforfattere, en længere række af blade og magasiner og, nåh ja, her hos Lydbølgen, er Snigmorderens lærling også højt værdsat af brugerne på flere lydbogsmedier.

Hos Mofibo har over 1.000 brugere anmeldt bogen til 4,2, og derudover scorer den 4,4 hos BookBeat, 4,5 hos Saxo og 4 hos Bog & idé.

4. Hobbitten

Tilgængelig hos: BookBeat

Hobbitten af J. R. R. Tolkien er et absolut fantasy-mesterværk, der på trods af at være udgivet tilbage i 1937 temamæssigt er lige så relevant og interessant, som værket altid har været. Et værk, der i øvrigt fungerer til både børn, unge og voksne. 

Overvejer du i øvrigt at læse Ringenes Herre, så anbefaler vi helt klart at starte med Hobbitten.

Kort om handlingen

Bilbo Sækker er en ung hobbit, der lever et stille, roligt, komfortabelt og behageligt liv med masser af mad og god tobak. Et liv, der i øvrigt er helt frit for ubehagelige uforudsigeligheder. I hvert fald indtil en dag, hvor troldmanden Gandalf banker på døren. Gandalf inviterer Bilbo på et umiddelbart storslået eventyr, men magelig, som han er, takker Bilbo i første omgang nej til tilbuddet.

Om aftenen den samme dag bliver hans hjem pludselig invaderet af i alt 13 dværge, der beder om Bilbos hjælp til at vinde deres skat tilbage, og som en af de sidste kommer Gandalf også endnu en gang og beder den lille hobbit om at tage med. Endnu en gang er svaret nej.

Men efter at have sovet på det kan Bilbo alligevel ikke lægge tanken fra sig. Han kan mærke eventyret kalde, og selvom han ikke ved hvorfor, kan Bilbo ikke modstå fristelsen og skynder sig at indhente Gandalf og de 13 dværge på deres vej mod “Det Ensomme Bjerg”.

→ Oplæser: Torben Sekov
Længde: 10T 21M

Eventyret kalder på os alle

Selvom Hobbitten byder på alt fra monstre, orker, trolde, og jeg ved ikke hvad, og selvom værket er nydeligt svøbt i magi og fantasi, så er det i bund og grund en fortælling om den virkelighed, vi alle sammen befinder os i.

Man kan sagtens forsvinde ind i Tolkiens univers og lade sig opsluge i hans fantastiske eventyr. Men for den opmærksomme læser vil det stå klart, at Hobbittens verden ikke er så ulig vores egen, og at mange af historiens elementer bygger på verdenshistorien såvel som forskellige mytologier.

Overvejer du at springe på hovedet ud i fantasy, men ved du ikke, hvor du skal starte, så er Hobbitten et oplagt valg. Hos Lydbølgen deler vi den holdning, at det er en af de bøger, du ganske enkelt er nødt til at læse, og derudover vil den i øvrigt klæde dig rigtig godt på i forhold til at kaste dig ud i Ringenes Herre-trilogien.

På tværs af de forskellige lydbogsmedier lader brugerne da også til at være enige i vores anbefaling af bogen. Den har i skrivende stund en vurdering på 4,5 hos Saxo og Bog & idé, og hos både BookBeat og Mofibo har den hele 4,6 på baggrund af over 2.000 anmeldelser.

5. Skammerens datter

Tilgængelig hos: BookBeat

Skammerens datter er første bind af fire i Lene Kaaberbøls fantasyserie af selvsamme navn, der i øvrigt består af bøgerne Skammertegnet (2), Slangens gave (3) og Skammerkrigen (4). 

Leder du efter en anbefalelsesværdig fantasyroman, der både kan læses af voksne såvel som børn ned til omkring 10 år, så er denne bog et godt valg.

Kort om handlingen

Dina og hendes mor lever i et middelalderligt samfund bestående af mange små klaner. Ligesom hendes mor besidder Dina de såkaldte skammer-evner, og selvom Dinas højeste ønske er at være en helt almindelig pige, så er det bare ganske enkelt svært, når ingen tør at se en i øjnene.

Ordet “skammer” er et tilnavn til dem, der kan få folk til at genopleve deres bedrag ved blot at se dem i øjnene. En skammer kan med andre ord gennemskue alle menneskers bedst gemte hemmeligheder, og derfor bruges skammere også ofte som dommere i retssager. 

Dinas mor kaldes til byen Dunark for at finde ud af, om fyrstesønnen Nico er skyldig i at myrde sin familie. Det er dog ikke alle, der er interesserede i sandheden, og pludselig er Dina nødt til at flygte for at redde sit liv. Hun er dog nødt til at finde en måde at befri sin mor på, da hun holdes fanget og er blevet beordret henrettet. 

→ Oplæser: Karin Rørbech
Længde: 5T 38M

Fantasy for både børn og voksne

Skammerens datter er en elsket fantasy-klassiker af både børn og voksne, som har solgt over en million eksemplarer, og som er blevet oversat til mere end 30 sprog. Bogen har en gennemgående mørk stemning, der grænser til det uhyggelige, men uden at det bryder med fantasygenrens eventyrlige storhed.

Med udgivelsen af Skammerens datter i år 2000 trådte Lene Kaaberbøl for alvor ind på den danske fantasy-scene. Før da stod hun bag Katriona-trilogien, der ligeledes er en fantasyserie rettet mod børn og unge, og siden har hun blandt andet skrevet Vildheks-serien, der også har opnået stor popularitet, og som blev filmatiseret i 2018.

På trods af relativt få anmeldelser af lydbogen i forhold til den fysiske bogs popularitet har Skammerens datter et højt gennemsnit på tværs af de populære lydbogsmedier. Man kunne frygte, at få dårlige karakterer ville trække den samlede score ned, men i skrivende stund har bogen 4,4 stjerner hos Bookbeat, 4,4 hos Mofibo og 4,5 hos Saxo.

6. Løvindens sang 1: Alanna

Tilgængelig hos: Nextory

Løvindens sang er en fantasy-serie af Tamora Pierce om pigen Alanna, der gør alt i sin magt for at bryde stereotyperne og blive ridder. 

Serien består af fire separate bind, og skulle du først falde for bøgernes univers, så har Tamora Pierce skrevet en række andre bogserier, der foregår i samme verden, blandt andet Vild magi og De svages beskytter.

Kort om handlingen

Historien foregår i landet Tortall, hvor Alanna og hendes tvillingebror Thom skal begynde på deres uddannelse. Thom skal sendes til Corus for at komme i ridderlære på kongens slot, mens Alanna modvilligt skal starte på en klosterskole for at lære magi.

Alanna higer efter at bliver ridder, og Thom vil egentlig også hellere lære magi end at slås, så derfor beslutter de sig for at bytte plads. Men det er ikke bare lige sådan at blive ridder – og da slet ikke for en pige.

→ Oplæser: Dianna Vangsaa
Længde: 6T 11M

En stærk kvindes opvækst og udvikling

Til trods for at udgivelsestidspunktet af Løvindens sang var engang tilbage i 80’erne, så spiller Tamora Pierces fantasyserie på mange af de samme strenge som mere moderne ungdomsbøger rettet mod unge kvinder. 

I Tortall bliver piger ikke riddere, men Alanna lader ikke sine omgivelser træffe sine valg og tager i stedet sin skæbne i egne hænder. På den måde er der mange paralleller til senere værker som Hunger GamesDivergent og Throne of Glass, der ligeledes har en stærk og stædig heltinde som omdrejningspunkt.

Løvindens sang 1: Alanna har modtaget masser af ros på tværs af de forskellige lydbogsmedier, hvor den i skrivende stund blandt andet vurderes til 4,5 hos Saxo, 4,5 hos Nextory og 4,4 hos Mofibo, hvor over 1.300 brugere har anmeldt bogen.

7. Et eventyr

Tilgængelig hos: Mofibo

Skønt vi overvejede at inkludere Stephen Kings Dark Tower-serie, faldt valget i stedet på en af hans nyeste udgivelser, nemlig Et eventyr , der er en fantasyroman om den 17-årige Charlie Reader, hunden Radar, en portal til en anden verden og kampen mellem det gode og det onde.

Kort om handlingen

Udenpå er Charlie Reader en ganske normal high-school-dreng, men under overfladen gemmer der sig en forfærdelig sorg. 

Da han var 10 år gammel, døde hans mor i et trafikuheld, og med en far, der tabte kampen til flasken, måtte Charlie tidligt lære at tage vare på sig selv.

En dag møder Charlie en hund ved navn Radar og dens herre, den gamle mr. Bowditch, der bor for sig selv i et stort hus. Charlie begynder at hjælpe mr. Bowditch med lidt af hvert på ejendommen og knytter tætte bånd til både ham og Radar. 

Da han en dag dør, efterlades Charlie med et kassettebånd, der løfter sløret for en utrolig hemmelighed: Inden i mr. Bowditchs skur gemmer der sig en portal til en anden verden.

→ Oplæser: Peter Bøttger
Længde: 23T 8M

En absurd men dog utrolig virkelig fortælling

Et eventyr handler i bedste Harry Potter-stil om en heltemodig dreng med hjertet på rette sted og hans stålfaste insisteren på ikke at lade ondskaben sejre.

Den anden verden er mildest talt et underligt univers med både monstre og svært vanskabte mennesker, og til tider er det en lettere uhyggelig fortælling med en dyster aura omkring sig.

På Charlie og Radars rejse ind i det ukendte bliver læseren konfronteret med flere af livets største tematikker, heriblandt at godhed sjældent er det nemmeste valg, men at det samtidig kan medføre forfærdelige konsekvenser at give efter for ondskaben.

Et eventyr er som sagt en nyere udgivelse, men på trods af sin korte levetid har bogen allerede høstet nok anmeldelser til at give et billede af den gennemsnitlige læsers vurdering. På Mofibo har over 600 anmeldelser sikret bogen en samlet vurdering på 4,3, mens den hos Saxo ligger på 4,5 på baggrund af knap 200 anmeldelser.

8. Witcheren 1: Det sidste ønske

Tilgængelig hos: Nextory

Witcher-serien er efterhånden leveringsdygtig på alle fronter. Først kom bøgerne, så computerspillet, så Netflix-serien, men i denne omgang skal det altså handle om lydbogsformatet af den første bog i serien. 

Der er nemlig tale om en dyster fantasyroman i særklasse med et dejligt levende sprog og masser af kølig humor.

Kort om handlingen

Historien foregår i et middelalderligt univers, hvor der er tændt godt op for fantasygenrens kendetegnende elementer, herunder blandt andet monstre, dæmoner og magi. Her møder vi Gerald, der fortæller om sine oplevelser som witcher.

Witcher er betegnelsen for en monsterjæger, der rejser fra by til by for at hjælpe de lokale med deres problemer. Landet sværmer med onde monstre og dæmoner, og som witcher er det Geralds job at fange, dræbe eller i nogle tilfælde frigøre de uhyggelige skabninger.

→ Oplæser: Janek Lesniak 
Længde: 12T 29M

En monsterjægers memoirer

Witcheren 1: Det sidste ønske er strikket sammen af korte historier, der beskriver hver af de både fantastiske og frygtindgydende eventyr, som Gerald har oplevet i sin tid som witcher.

Grundet bogens opdelte struktur kan der i nogles øjne mangle lidt dybde i den samlede historie, men til gengæld er bogens kompakte episoder stoppet til randen med spænding, intriger, mærkelige væsner og blodgydende vold.

Derudover skal Andrzej Sapkowski også fremhæves for sin skriveteknik. Til trods for bogens mørke univers og dystre handling er der nemlig gennemgående en underliggende, sort humor, der virkelig klæder historien, og som løfter den samlede oplevelse til et højere niveau.

På samtlige af de lydbogsmedier, der tilbyder Witcheren 1: Det sidste ønske, giver brugerne bogen en høj vurdering. 

Hos BookBeat lyder karakteren på 4,4, hos Nextory 4,3, hos Saxo 4 og hos Mofibo 4,1.

9. Ovanienprofetierne 1: Skyriel

Tilgængelig hos: Mofibo

Ovanienprofetierne 1: Skyriel er første bind i Lene Dybdahls fantasyserie om den utæmmelige teenagepige Skyriel, der både har ben i næsen og magi i blodet. 

Ovanienprofetierne består desuden af bøgerne Blodbæst (2) og Ildstorm (3), og er du til fantasy for både unge og voksne, så er denne serie et fint bud på en rigtig fed læse-, eller ja, lytteoplevelse for dig.

Kort om handlingen

Ovanienprofetien spår, at en stærk magiker en dag vil slå kongen ihjel og overtage tronen. Da Skyriel var lille, fik hendes mor et foruroligende varsel om, at hendes datter var i besiddelse af magiske kræfter, og skræmt fra vid og sans ender hun med i al hemmelighed at sende Skyriel bort til øen Josil.

På Josil vokser Skyriel op hos magikeren Alainon Domwiz. Han har aldrig fortalt hende, hvem hun er, og hvor hun kommer fra, men da det første tegn på Ovanienprofetiens opfyldelse viser sig på himlen, har Alainon ikke længere noget valg.

Før Alainon når at kunne lære Skyriel op i magiens kræfter, beordrer kongen, at alle magikerslægter enten fængsles eller slås ihjel. Alainon ender i et berygtet fængsel, men Skyriel er fast besluttet på at befri ham – koste hvad det koste vil.

→ Oplæser: Torben Seskov 
Længde: 13T 18M

Klassisk guf for alle fantasyelskere

Hos Lydbølgen mener vi, at Ovanienprofetiernes har en bred appel til målgrupper i nærmest alle aldre, som velkendte fantasy-originaler både er rost og berygtede for. Bøgerne har med andre ord lidt af det hele og kan læses af både voksne og unge.

Ovanienprofetierne 1: Skyriel er langt fra kedelig og er flettet sammen af mange forskellige handlingsforløb. Strukturen sørger for et gennemgående fint tempo, og for fantasylæsere er det en af den slags bøger, der mere eller mindre sluges i én mundfuld.

Onde tunge vil måske hævde, at bogens univers ikke byder på specielt meget nytænkning, og at handlingen ikke er den mest originale. Men på samme tid er der tale om en klassisk fantasyroman, og er det, hvad du søger, så kan vi hos Lydbølgen sagtens stå inde for at anbefale Lene Dybdahls fremragende fantasyserie. 

Leder man efter en lydbogsapp med en repræsentativ vurdering af bogen, så kan vi kun fremhæve Mofibo. Her er bogen i skrivende stund blevet anmeldt af mere end 800 brugere og har opnået en samlet karakter på 4,2.

De øvrige bøger i serien scorer i øvrigt endnu højere.

10. Morika – rent blod

Tilgængelig hos: Mofibo

Morika – rent blod er første bind i Morika-trilogien, der er skrevet af den danske fantasyforfatter Sidsel Sander Mittet, og som derudover består af bøgerne Vildhunden & panteren (2) og Blodets bånd (3). Til trods for at bogen er en debutroman, er det en spændende fortælling og en imponerende indledning til et omfattende fantasyunivers.

Kort om handlingen

Morika er et fredeligt land præget af medmenneskelighed og tolerance. I 200 år har morikanerne og hilafolket levet fredfyldt side om side, men noget tyder på, at fortidens onde kræfter lurer i mørket.

På skoleøen Raudra møder vi visdomslærlingen Eshri og krigerlærlingen Korau, hvor de undervises i Morikas velbevarede værdier. Men da den adelsstyrede organisation Oryndro truer med at ændre samfundet til en skygge af sig selv, befinder de sig pludselig midt i en kamp om at bevare det liv, de naivt har taget for givet.

→ Oplæser: Amira Jensen 
Længde: 9T 37M

Fantasy møder virkeligheden

I Morika – rent blod bliver man mødt af et veludviklet fantasyunivers, hvor få ting om landet Morika er efterladt tilfældighederne. Af og til kan fantasygenren være en kende gentagende og mangle originalitet, men hos Lydbølgen synes vi ikke, at Sidsel Sander Mittet på ingen måde falder i klichégryden.

Som land og samfund er Morika godt og troværdigt skruet sammen, og det samme kan siges om karaktererne. Derudover formår bogen at inkorporere genrens fantastiske særpræg, uden at det bliver tamt, samtidig med at den også inddrager en række samfundsmæssige problemstillinger fra virkelighedens verden.

lydbogsversionen af Morika – rent blod kan blandt andet findes på lydbogsmedier som Saxo og Nextory, hvor den i skrivende stund vurderes til henholdsvis 4,5 og 4,3 – dog på baggrund af få anmeldelser. Den største samling af anmeldelser finder du hos Mofibo, hvor knap 200 af deres brugere vurderer bogen til karakteren 4.

11. Næslandet 1: Legenden om Querqus Skjoldet

Tilgængelig hos: Nextory

Legenden om Querqus Skjoldet er første bind i Næslandet-serien af Eva Egeskjold, som derudover tæller bøgerne Vinterkrigens ofre (2), Snedkerens hemmelighed og Asaphs rige (3). Har du mod på – via lyd – at dykke ned i et omfattende, ambitiøst og ganske unikt fantasyunivers, så kan du glæde dig til over 71 timers velskrevet underholdning.

Kort om handlingen

I Legenden om Querqus Skjoldet, den første fortælling om Næslandet, møder vi Oona, en fjortenårige pige, hvis skæbne allerede er forudbestemt af en oldgammel profeti.

Oona er vokset fredeligt og uvidende op på Næslandets fjerne vestkyst i landsbyen Muldnæs, lige indtil en aften hvor landsbyen bliver gæstet af en række fremmede folk. Før hun ved af det, begynder Oonas rejse ud i Næslandets store, ukendte verden.

→ Oplæser: Mikkel Bay Mortensen 
Længde: 14T 23M

En lovende start på en storslået fortælling

Hos Lydbølgen er vi af den opfattelse, at Eva Egeskjold har formået at ramme hovedet på sømmet i flere henseender. For samtidig med at hun fint bevæger sig inden for genrens rammer og kendetegn, formår hun også at sætte et unikt præg på sit univers.

Næslandet er en fantastisk, storslået og omsluttende verden, som i høj grad er inspireret af naturens gang og alle levende væsners magtesløshed over for de skiftende årstider. Det er på en og samme tid brutalt samt ubarmhjertigt, samtidig med det er smukt og betagende.

Lydbogsudgaven af Næslandet 1: Legenden om Querqus Skjoldet findes blandt andet på Mofibo, hvor den i skrivende stund har rundet 350 anmeldelser og opnået en respektabel karakter på 4,1.

12. Dystopia

Tilgængelig hos: Saxo

Modsat de fleste af bøgerne på vores liste over de bedste fantasyromaner er Dystopia en enkeltstående fantasyfortælling. Den er skrevet af Dennis Jürgensen, hvis forfatterskab byder på udgivelser inden for et væld af genrer, men ikke desto mindre er Dystopia en sand perle inden for dansk fantasy.

Kort om handlingen

I landet Tarakinien har to de kongeriger Frir og Lumber under ledelse af Den Sorte Mester og Den Blå Mester ligget i krig med hinanden i, hvad der virker som en evighed – i hvert fald så længe, at man ikke længere kan huske årsagen til krigens begyndelse.

I hver af de to kongeriger er Mesterdatteren Cirena og Mestersønnen Karano udset til at fortsætte deres fædres magtkamp. 

Men en dag bliver Cirena og Karano fanget midt i et kaotisk slag mellem de to hære, og da de i et desperat forsøg på at overleve vælger at gemme sig i en statue, befinder de sig pludselig i en parallelverden kaldet Dystopia.

→ Oplæser: Torben Sekov 

En fantastisk dannelsesrejse med solidt rodfæste i vores egen verden

På deres rejse gennem den parallelle verden stilles Cirena og Karano ansigt til ansigt med Dystopias mangeartede problematikker. Dystopia er en mærkværdig verden fyldt med vanskabte væsner, men til trods for de åbenlyse, fysiske forskelle, er der mange ligheder mellem Dystopia og Tarakini – og for dens sags skyld også vores egen verden.

Dystopia fungerer som en opdagelse og udfoldelse af menneskehedens mange dilemmaer, både samfundsmæssige og personlige. Samtidig med at Cirena og Karanos rejse ind i den parallelle verden giver dem et nyt perspektiv, som hjælper dem med at forstå deres egen verden, er fortællingen samtidigt ment som en alternativ samfundskritik og indblik i årsagerne til verdens tilstand.

Dystopia er oprindeligt udgivet i 1989, og ud fra antallet af anmeldelser på tværs af de danske lydbogsmedier må det konstateres, at alt for få har hørt lydbogen trods dens centrale plads i dansk fantasy. I skrivende stund har bogen flest anmeldelser hos Mofibo, 170 af slagsen, hvor den har opnået en samlet karakter på 4,1.

13. Odinsbarn: Ravneringene 1

Tilgængelig hos: Saxo

Odinsbarn er første bind i Siri Pettersens serie ved navn Ravneringene, der herudover består af bøgerne Råddenskab (2) og Evnen (3). 

Er du på udkig efter en fantasyroman med rødder i nordisk mytologi, som skiller sig ud fra mængden, så kan vi varmt anbefale Odinsbarn og de øvrige bøger i serien.

Kort om handlingen

Hirka er en pige på 15 år, der fik taget sin hale af en ulv som spæd. Alle i Ymslanda har haler, og i hele sit liv har Hirka skillet sig ud fra mængden ved kun at have et grimt ar. I det meste af sin barndom har Hirka følt sig anderledes, men som 9-årig begynder hun at knytte et tæt bånd til drengen Rime, søn af Rådet, gennem en masse udfordringer på mod og hurtighed.

Men i Ymslanda er der seriøse gnidninger mellem Ravnhov og Mannfalla, og rundt om hjørnet lurer en forfærdelig, men uundgåelig krig. 

Derudover trækkes gulvtæppet godt og grundigt væk under Hirkas fødder, da hendes far pludselig afslører sandheden om, hvem hun i virkeligheden er.

→ Oplæser: Bolette Schrøder 

Fængende fantasy af knivskarp forfatter

Fortællingen om en anderledes teenagepige i et middelalderligt univers inspireret af nordisk mytologi er ikke just det mest iøjnefaldende udgangspunkt for læsere, der søger en original fantasyroman. Ikke desto mindre har vi hos Lydbølgen den overbevisning, at Odinsbarn helt klart er værd at give chancen for enhver fantasyelsker – særligt grundet Siri Pettersens fremragende evner som forfatter.
 
Selvom der er tale om en storladen fantasyroman med en omfattende og velbeskrevet verden, så foregår handlingen helt generelt i et stabilt tempo, hvor man som læser aldrig udsættes for udmattende gentagelser eller kedsommelige forklaringer. Handlingen er spændende, sproget er levende, og karaktererne er troværdige og passer godt ind i rammerne for historien.
 
Odinsbarn er en prisvindende fantasyroman, som desuden er blevet nomineret til flere priser uden for Norges grænser. Derudover er Ravneringene-seriens bøger de første i fantasygenren, der nogensinde er blevet nomineret til den norske Bokhandlerpris.
 
Hos Mofibo har Odinsbarn modtaget over 300 anmeldelser, mens de øvrige bøger i serien også har over 250 anmeldelser hver. Odinsbarns har fået en samlet karakter på 4,2, mens både Råddenskab og Evnen ligger på 4,4 i skrivende stund.

14. Ringenes Herre: Eventyret om ringen

Tilgængelig hos: Mofibo

Vi har allerede fremhævet J. R. R. Tolkiens fantasyunivers en enkelt gang her på listen i form af vores anbefaling af Hobitten. 

Som udgangspunkt forsøger vi egentlig at undlade at fremhæve flere bøger af samme forfatter i de af vores artikler, hvor vi anbefaler lydbøger inden for en bestemt genre, men i artiklen her må vi simpelthen gøre en undtagelse, når det kommer til Tolkien, for selvfølgelig skal både Hobitten og Ringenes Herre være at finde på en liste over de bedste fantasyromaner.

Kort om handlingen

I Hobitten tog Bilbo på et både fantastisk og faretruende eventyr sammen med troldmanden Gandalf og 13 dværge. På sin rejse fandt han en speciel ring, som han tog med sig hjem, og som han i årenes løb har udviklet et tæt og mystisk bånd til. Men Bilbo er gammel, og det er nu tid til, at ringen går i arv til Bilbos nevø, Frodo.

I årenes løb har Gandalf mistænkt ringen for at være en uhyre sjælden ring, der besidder en ganske særlig kraft, som for alt i verden må og skal skjules fra mørkets kræfter. Men fyrst Sauron og hans sorte riddere higer evindeligt efter at finde ringen, da denne vil kunne sikre Sauron endnu mere styrke og fuldkommen magt.

Derfor må Frodo og hans trofaste venner sætte ud på en farefuld færd, som vil ændre deres liv for altid.

→ Oplæser: Torben Sekov 
Længde: 21T 7M

Begyndelsen for fantasygenren, som vi kender den

Med både Hobitten og i særlig grad Ringenes Herre-trilogien kan vi takke J. R. R. Tolkien for at gøre fantasygenren populær. 

Han var professor i engelsk og middelalderlitteratur ved Oxford Universitet, og med udgangspunkt i sin profession og en stor interesse for nordisk mytologi brugte Tolkien årevis på at skabe et absolut enestående og uudtømmeligt univers, som skulle danne baggrund for en af de bedste fortællinger nogensinde.

I bund og grund handler Ringenes Herre om kampen mellem det gode og det onde – et tema, som siden da er blevet genbrugt igen og igen – og igen. Men i Tolkiens værker er alt ikke sort og hvidt. 

Langt de fleste karakterer har nemlig både lyse og mørke nuancer i deres personligheder, hvilket gør dem meget troværdige. 

Derudover er Ringenes Herre ganske enkelt bare en helt igennem fantastisk historie skrevet af en helt igennem fantastisk fantasyforfatter.

For danske lydbogsbrugere er det tydeligt, at Mofibo er den foretrukne platform, når det kommer til Ringenes Herre. Her har over 2.000 anmeldelser resulteret i en sublim score på 4,6, mens den gennemsnitlige vurdering hos andre lydbogsmedier har en omtrent lige så høj score, som dog er baseret på et lavere antal anmeldelser.

15. Harry Potter og Fønixordenen

Tilgængelig hos: Mofibo

Medmindre du har levet under en sten de sidste 20 år, så har du uden tvivl enten læst, set eller i det mindste hørt om J. K. Rowlings kultfænomen kaldet Harry Potter

Oftest nævnes Harry Potter mest i forbindelse med børne- og ungdomsbøger, men hos Lydbølgen vil vi gerne slå et slag for de senere bind i serien, hvor historien tager en mere dyster og tankevækkende drejning. I den forbindelse skal det handle om Harry Potter og Fønixordenen.

Kort om handlingen

Harry Potter er efterhånden fyldt 15 år og skal til at tage fat på sit femte år på Hogwarts. Som altid hader Harry at være hjemme på sommerferie hos sin onkel og tante, men denne gang har det endda været en tand værre. Harry plejer at kunne fordrive tiden med breve fra Ron og Hermione, men denne sommer har han ikke hørt et kvæk fra nogen af dem.

I den seneste tid har Dumbledore forsøgt at overbevise Ministeriet for Magi om, at Voldemort er vendt tilbage, men da de hårdnakket nægter at komme til fornuft, må Dumbledore og en udvalgt bevægelse – den, der får navnet Fønixordenen –  tage sagen i egne hænder. 

→ Oplæser: Martin Greis-Rosenthal
Længde: 29T 35M

J. K. Rowlings stikpiller til samfundet

Harry Potter og Fønixordenen bevæger vi os ud af Hogwarts’ trygge mure og præsenteres for samfundet under overfladen. I den forbindelse må det siges, at den magiske verden både har sine fantastiske og betagende sider, men altså også en vis dyster og lettere dystopisk side, som drager mange paralleller til vores egen.
 

Ministeriet for Magi nægter at forholde sig til det faktum, at Voldemort er tilbage. Frem for at tage ansvar i kampen mod det onde vælger de i stedet en mere totalitær strategi og forsøger i stedet at lukke munden på alle dem, der ikke er enige med dem. 

Samtidig florerer der en stærk strømning i samfundet, som deler den holdning, at kun fuldblodstroldmænd er rene og værdige. I den sammenhæng er det svært ikke at skæve til de nationalistiske strømninger i virkelighedens verden, hvor man ligeledes er nødt til at stå fast for selv ganske basale rettigheder for alle mennesker.
 
I skrivende stund har over 7.500 brugere anmeldt Harry Potter og Fønixordenen på Mofibo med en samlet karakter på 4,8. Derudover får den selvfølgelig også høje karakterer hos andre lydbogsmedier, herunder blandt andet 4,8 hos Nextory og 4,9 hos BookBeat.

Lyt GRATIS til lydbøger!

Lige nu kan nye brugere få gratis prøveperiode på op til 45 dage.

Lige nu:

45 dage gratis

Lige nu:

45 dage gratis

Lige nu:

30 dage gratis

Nextory logo

Lige nu:

45 dage gratis

BookBeat logo

Lige nu:

45 dage gratis

Mofibo logo

Lige nu:

30 dage gratis

Lyt GRATIS til lydbøger!

Lige nu kan nye brugere få gratis prøveperiode på op til 45 dage.