Spring til indhold

De 15 bedste romantiske romaner og hvor du finder dem

Leder du efter anbefalinger til din næste romantiske roman? I så fald er artiklen her, lige hvad du søger. 

I denne kommer vi nemlig med 15 stærke bud på de bedste romantiske romaner i lydbogsformat. Udvælgelsen er blandt andet foretaget med afsæt i, hvilke kærlighedsromaner der har været bestsellere over de sidste par år, samt hvilke der har høstet mest ros fra kritikerne. 

Vores anbefalinger tager derfor både højde for lydbøgernes popularitet og kvalitet. Derudover har vores egen vurdering af lydbøgerne naturligvis også haft en del at sige i udvælgelsen.

Blandt vores udvalgte romantiske romaner finder du både tidløse klassikere samt nyere bud på fremtidige evergreens, og så har vi også prioriteret at give plads til de bedste kærlighedsromaner på markedet skrevet af danske forfattere.

Vær opmærksom på, at artiklen indeholder affiliate-links.

1. Ramt af dig

Tilgængelig hos: Mofibo

Ramt af dig er en romantisk roman skrevet af fremadstormende Anne Thorogood, der i 2020 modtog Mofibos pris for bedste kærlighedsroman for selvsamme bog. Ramt af dig fungerer som en selvstændig fortsættelse til Hvis jeg falder, der i øvrigt er en helt fin, traditionel romantisk roman. Men søger du en lidt mere livlig og særpræget kærlighedsroman, så er Ramt af dig et rigtig godt bud.

Kort om handlingen

Christel er en ung, rødhåret kvinde fra Kolding, der er rejst til England – dels for at komme væk fra sine karrierefikserede forældre, men også for at tage en uddannelse på Cambridge. Christel får sin uddannelse og bliver efterfølgende ansat i den anerkendte ejendomsmæglerkæde Randalls and White, hvor hun skal arbejde under den tiltrækkende chef, Marcus Alexander.

Inden længe befinder Christel sig midt i en hed affære med sin chef. Det forbudte forhold til chefen ender med at få store konsekvenser, hvilket hun vel egentlig burde have forudset. Christel bliver fyret fra sit drømmejob, men til trods for et nu mindre poleret ry formår hun alligevel at finde et nyt arbejde.

I sin nye stilling hos Stanley Heritage får hun igen en ekstremt tiltrækkende chef, men i modsætning til sin tidligere chef er Jack Stanley en afvisende, kold skid, der i øvrigt er ved at planlægge bryllup med sin forlovede. Derfor tænker Christel, at hun da umuligt kan begå den samme fejl to gange.  

→ Oplæser: Camilla Lau
Længde: 8T 56M

Troværdige karakterer med flere lag

Ramt af dig er i høj grad båret af persongalleriet, og i den forbindelse kan vi ganske enkelt ikke komme uden om forfatterens evner. Anne Thorogood har en både underholdende og prisvindende evne til at puste liv i sine karakterer uden at gøre dem for karikerede og forudsigelige.

Både hovedpersonen og flere af de øvrige karakterer har dynamiske personliger med flere dimensioner. Sammenlignet med mere traditionelle kærlighedsromaner, der naturligvis også har deres helt særlige charme og tiltrækningskraft, føles Thorogoods fortælling om den iltre Christel bare ganske enkelt mere realistisk og troværdig.

I 2020 blev Ramt af dig udnævnt til vinder af Mofibo Awards i kategorien Årets kærlighedsroman. I skrivende stund har knap 4.600 af Mofibos brugere anmeldt lydbogen til en samlet karakter på 4,1.

2. Mig før dig

Tilgængelig hos: Mofibo

Mig før dig er en både velskrevet og tankevækkende kærlighedsroman med god dybde og nogle af livets helt store spørgsmål som centrale tematikker. Bogen er skrevet af Jojo Moyes, der hører til blandt nutidens absolut bedste forfattere i sin genre, og er du endnu ikke bekendt med hendes bøger, så kan vi varmt anbefale at give denne lydbog en chance.

Kort om handlingen

Lou Clark er en kvinde, der foretrækker at have styring over tilværelsen. Hun ved akkurat, hvor mange skridt der fra sit hjem til bussen, som hun tager til og fra sit arbejde på the Buttered Bun. Udadtil har hun også styr på sit kærlighedsliv, men for at være ærlig så virker det til, at kæresten Patrick er langt mere interesseret i sig selv end i at holde liv i deres forhold.

Da Lou bliver fyret, mister hun kontrollen. Hun ved, at det nok ikke bliver nemt at finde et nyt job, og da hun endelig finder noget, er det da heller ikke ligefrem ønskejobbet. Hun bliver handicaphjælper for en mand ved navn Will Traynor, der som følge af et biluheld er blevet lam i benene og sidder i kørestol.

Lou har aldrig været handicaphjælper før, og da Will heller ikke altid er den mest medgørlige at arbejde med, tager det lidt tid for dem at vende sig til hinanden. Men med tiden udvikler de et både sjovt og givende venskab, der bygger på ærlighed og gensidig respekt.

→ Oplæser: Randi Winther
Længde: 15T 37M

En fortælling om retten til sin egen skæbne

Jojo Moyes skriver både sjovt og underholdende, men med tungtvejende emner som livets værdi og særligt også dødens er det samtidig også en bog, der tager aktiv dødshjælp på til heftig diskussion. Før Will Traynors ulykke levede han sit bedste liv, men da han pludselig bliver komplet frarøvet sin selvstændighed, er der i hans øjne ikke meget tilbage at leve for.

Var Will Traynor selv i stand til at tage sit eget liv, havde han højst sandsynligt gjort det. Will har derfor et brændende ønske om at blive hjulpet til Holland, hvor aktiv dødshjælp er lovligt, og få gjort en ende på sin ydmygende tilværelse. Familien er naturligvis meget imod Wills ønske, men hvad giver egentlig dem ret til at træffe så personlig en beslutning for et andet menneske?

Mig før dig er oversat til 46 sprog og har solgt mere end 38 millioner bøger verden over, hvilket også førte til en filmatisering i 2016.

På Mofibo har over 2.400 danskere lyttet til lydbogsversionen, hvor den ligger på en sublim karakter med hele 4,5 stjerner.

3. Det ender med os

Tilgængelig hos: Mofibo

Det ender med os er en romantisk roman af Colleen Hoover, der er en af tidens hotteste inden for moderne kærlighedsromaner. I denne omgang er der tale om en særlig personlig fortælling, der udover at handle om kærlighedens både fortryllende og ødelæggende natur er inspireret af forfatterens egen opvækst.

Kort om handlingen

Da den unge Lily møder kirurgen Ryle, bliver hun taget med storm. I begyndelsen har de et hedt og passioneret forhold, og til trods for at Ryle ikke er interesseret i noget fast, udvikler det sig langsomt til et både kærligt og velfungerende forhold. Alt ved Lilys nye forhold lader til at være fuldkommen perfekt – selv svigerfamilien, der på mange måder føles som den tætte familie, hun aldrig har haft, men altid har drømt om.

Med tiden begynder Lily til gengæld at lægge mærke til små ting ved Ryle, der gør hende urolig. Men i stedet for at tage situationen alvorligt overbeviser hun sig selv om, at det blot skyldes hans udfordrende karriere og det massive pres, man arbejder under som kirurg.

Med tiden tager Ryles underlige adfærd til, og det viser sig, at der ligger et forfærdeligt traume til grunde, som slår splid mellem de to. Pludselig er hendes drømmeforhold er blevet til et mareridt, og da Lilys første store kærlighed en dag dukker op ud af det blå, kastes hele hendes liv op i luften.

→ Oplæser: Tina Kruse Andersen
Længde: 12T

Fantastisk fortæller med følelserne uden på tøjet

Colleen Hoover er blandt genrens mest populære forfattere, og dette skyldes i høj grad hendes evne til at sætte ord på de følelser, der sjældent italesættes og ofte kan virke ubeskrivelige. Det gælder ikke blot i forhold til passioneret og komplet uhjælpelig kærlighed, men også de mere forbudte og umoralske tanker.

Det ender med os handler om at finde den rigtige kærlighed og at turde lytte til sit hjerte. Det er ikke for sig vidt det mest originale tema, men det er til gengæld en disciplin, som forfatteren mestrer til fulde. Har du allerede læst Det ender med os, så kan vi hos Lydbølgen også varmt anbefale Måske en dag og Forbandede kærlighed.

På tværs af lydbogsmedierne scorer Det ender med os rigtig høje karakterer. I skrivende stund ligger lydbogens karakter på 4,4 hos Nextory, 4,4 hos Bog & idé, 4,5 hos Saxo, og blandt Mofibos brugere har mere end 2.500 anmeldelser resulteret i en samlet score på 4,3.

4. Når violerne blomstrer

Tilgængelig hos: BookBeat

Når violerne blomstrer er en romantisk roman i to tidsspor om en kvindelig forfatter, der i forsøget på at genopfinde sig selv og sin karriere falder over en skelsættende hemmelighed fra en anden tid.

Sarah Jio er en dygtig forfatter, som har skrevet flere gode kærlighedsromaner, men skal vi vælge én af hendes bøger, så vil vi hos Lydbølgen anbefale Når violerne blomstrer.

Kort om handlingen

Engang kørte livet på skinner for den unge forfatter, Emily Wilson. Hun boede i en lækker lejlighed i New York med den perfekte mand og havde skudt sin karriere i gang med en vaskeægte bestseller. Men det er nu ti år siden.

Emily har ikke skrevet en eneste side i flere år, manden har været hende utro, og nu skal de skilles. Et nyt liv står for døren, men Emily aner ikke, hvad hun skal gøre af sig selv. For at komme lidt væk og trække noget frisk luft flytter hun hjem til sin elskede grandtante for en stund, der er lidt af en original.

Hos grandtanten finder Emily en dagbog fra 1943, der fortæller om en tragisk kærlighedshistorie, som grandtanten lader til at kende til, men nægter at snakke om. Samtidig bliver der også pustet liv i Emilys knuste hjerte, da hun både støder ind i kunstneren Jack og ungdomskæresten Greg. 

→ Oplæser: Karen Abrahamsen
Længde: 8T 15M

En dejlig feelgood-roman

Med sin bog Når violerne blomstrer har Sarah Jio skrevet en rigtig dejlig feelgood-roman, der både er varm og inspirerende og samtidig fyldt med masser af mystik og spændende romantik. 

Bogen deler karaktertræk med dem af sin genres allerbedste forfattere. Har du som utallige andre forelsket dig i Lucinda Rileys forfatterskab, så vil du højst sandsynligt også elske Når violerne blomstrer, som vi mener er Sarah Jios bedste roman til dato.

Blandt lydbogsmediernes brugere er der også bred enighed om, at Når violerne blomstrer er værd at lytte til. Hos Saxo får lydbogen en karakter på 4, hos Nextory 4,3, hos BookBeat 4,4, og i skrivende stund har over 4.000 anmeldelser på Mofibo ført til en karakter på 4,1.

5. De syv søstre

Tilgængelig hos: BookBeat

De syv søstre er en storslået romantisk roman af genrens måske dygtigste forfatter. Lucinda Riley har vundet et flertal af priser i forskellige lande for sine kærlighedsromaner, men må vi kun vælge én, så anbefaler vi den første bog i De syv søstre-serien.

De syv søstre er første bind i en omfattende serie af kærlighedsromaner på hele otte bind. Der er med andre ord nok at tage fat på, og har du ikke læst Lucinda Riley før, så kan du godt glæde dig!

Kort om handlingen

Som barn blev Maia D’Apliese og hendes fem søstre adopteret af den schweiziske mangemillionær Pa Salt. Ingen af pigerne ved noget som helst om deres barndom, men efter sin død har deres højtelskede adoptivfar efterladt alle søstrene en ledetråd hver, der kan hjælpe dem med at finde frem til deres rigtige familier.

Det viser sig, at alle søstrene kommer fra forskellige steder i verden. Maia kommer fra Brasilien, og stålsat på at finde ud af, hvem hun er, fører hendes ledetråd hende til en faldefærdig villa i Rio de Janeiro. 

Her finder hun en række gamle breve, der fortæller om Maias oldemor Izabel og hendes livsændrende forelskelse i en fransk kunstner. I jagten på sin fortid møder Maia en ung, spirende forfatter, der udover at forsøge at hjælpe hende med at opklare mysteriet om sit ophav også begynder at vække stærke følelser i Maia. 

→ Oplæser: Maria Stokholm
Længde: 16T 31M

En romantisk rejse i både tid og sted

I De syv søstre inviterer Lucinda Riley på en eksotisk og passioneret rejse i tid og sted. Bogen foregår i to spor, hvor vi både følger oldemoren Izabels fortælling og Maias søgen efter sin fortid. Når det kommer til kærlighedsromaner med flere tidsspor er Lucinda Riley blandt genrens bedste, og hun er dygtig til at flette de to historier sammen til en større helhed.

De syv søstre er en fortælling om kærlighed og tab, og om vigtigheden af at belyse hemmeligheder om sig selv og sin fortid for at finde mening i fremtiden. I de øvrige bind i serien følger vi Maias søstre på deres identitetsrejser, mens sidste bog i serien fortæller Pa Salt, og hvordan han endte som søstrenes adoptivfar.

På tværs af de mest populære lydbogsmedier vurderer brugerne De syv søstre til at høre til blandt de aboslut bedste kærlighedsromaner. I skrivende stund vurderes lydbogen til karakteren 4,4 hos Nextory, 4,5 hos Saxo, 4,6 hos BookBeat, mens den på baggrund af knap 9.500 anmeldelser ligger på 4,3 hos Mofibo.

6. Italiensvej

Tilgængelig hos: Nextory

Italiensvej er en romantisk roman skrevet af danske Anna Grue, der ellers er særligt anerkendt for sin krimiserie om detektiven Dan Sommerdahl. I den forbindelse er hendes bud på en romantisk roman da heller ikke just den mest klassiske kærlighedsroman.

Er du både til romantik, spænding, humor og psykologisk drama? I så fald kan vi varmt anbefale Italiensvej, der til trods for at lyde som et rodet sammensurium ganske enkelt må siges at fungere utroligt godt.

Kort om handlingen

I marts 1958 ankommer den italienske kvinde Vittoria Contini til et hotel i København. Med sig har hun sin søn Massimo på blot få måneder, en Madonna-statuette og en stor stak kontanter. Vittoria er flygtet fra Rom, og hun er skrækslagen for at blive fundet.

Vittoria bliver hurtigt gode veninder med cocktailservitricen Conny, der hjælper hende med at finde både arbejde og et sted at bo som husbestyrerinde hos en læge, der er enkemand og far til to.

Som italiener har Vittoria problemer med at vende sig til en dansk tilværelse med gråt vejr, rugbrød og kedelige råvarer. Til gengæld får hun lidt andet at tænke på, da hun pludselig bliver smaskforelsket, men stadig er nødt til at holde sin fortid hemmelig for beskytte sin søn.

→ Oplæser: Githa Lehrmann
Længde: 14T 38M

1950’ernes Danmark set gennem italienske øjne

Noget af det, der gør Italiensvej unik, er fortællerens sydeuropæiske perspektiv. Som altid er Anna Grue dygtig til at skabe et interessant og detaljeret persongalleri, og dette skinner særligt igennem i hovedpersonens møde med det danske samfund.

Fortællingens tidsperiode er i øvrigt et interessant valg, som uden at stjæle fokus fra handlingen er med til at give et historisk indblik i begyndelsen på danskernes løsrivelse fra de traditionelle kønsroller.

Italiensvej fik en varm modtagelse, og på de forskellige lydbogsapps scorer den også meget positive karakterer. I skrivende stund vurderes den til karakteren 4,3 hos BookBeat, 4,4 hos Nextory, 4,5 hos Saxo, og med over 3.800 anmeldelser hos Mofibo ligger den her på 4,2.

7. Mit menneske

Tilgængelig hos: Mofibo

Mit menneske er en romantisk roman om kunst og kærlighed skrevet af norske Herbjørg Wassmo. Historien er en smuk og livsklog fortælling om balancen mellem at udleve sine drømme og samtidig  holde fast i kærligheden.

Bogen er et psykologisk portræt af to mennesker, der har kendt hinanden siden barndommen, men som først i 40’erne oven på hver deres forliste ægteskab og voksne børn indleder et parforhold.

Kort om handlingen

Rut Nesset er en kvindelig kunstner, der endelig har formået at komme ud af et længerevarende giftigt forhold, og som har en ny kunstudstilling lige på trapperne. Gorm Grande er en succesfuld forretningsmand, der grundet en personlig tragedie endelig har fået nok af sit uinspirerende arbejdsliv og i stedet har tænkt sig at tage en uddannelse i noget, der faktisk interesserer ham.

Rut og Gorm har kendt hinanden siden barndommen, og da Gorm får tilsendt Ruts nye udstillingskatalog, tøver han ikke med at tage til Oslo for at se hende igen. Fri af fortidens lænker indleder de to et forhold, der på mange måder får det til at virke indlysende, at Rut og Gorm altid har været som skabt for hinanden.

Med tiden bliver det dog klart, at de to sjælevenner er udstyret med hver deres kompas. Mens Rut har en optimistisk natur og altid skuer frem mod livets næste kunstværk, er Gorm en grubler, der har svært ved at vriste sig fri af fortidens spøgelser.

→ Oplæser: Tine Gotthelf
Længde: 14T 22M

Det er aldrig for sent at følge sit hjerte

Frem for at tage udgangspunkt i ungdommens hastige og flygtige forelskelser handler Mit menneske om den livslange kærlighed. For at elske med hele hjertet er man nødt til at give slip og lade den anden udleve sine drømme, også selvom det betyder, at man er nødt til at være adskilt.

Handlingen spænder helt fra 1984 til 2019, og i et så omfangsrigt og personligt forløb med både op- og nedture er det som læser umuligt ikke at knytte tætte bånd til Rut og Gorm, som man virkelig kommer helt under huden på. Bogen fungerer som en hyldest til livets mange begyndelser helt frem til den dag, hvor lyset til sidst brænder ud, hvilket giver mange anledninger til at reflektere over sine egne valg i livet.

Sammenlignet med andre bøger på vores liste hører Mit menneske ikke til blandt de mest populære. Til trods for relativt få anmeldelser ligger bogen dog alligevel på et højt karaktergennemsnit. I skrivende stund vurderes bogen blandt andet til 4,3 hos BookBeat og 4,5 hos Saxo, mens den hos Mofibo ligger på 4,2 på baggrund af 780 anmeldelser.

8. Under magnoliatræerne

Tilgængelig hos: Nextory

Under magnoliatræerne er en romantisk coming of age-roman af forfatteren T.I. Lowe om teenagepigen Ox, der som et lyn fra en skyfri himmel pludselig bliver nødt til at være den voksne i en søskendeflok på syv med en mentalt ustabil far.

Bogen er en varm og livsbekræftende fortælling om rejsen fra ung til voksen og om viljen til at gøre alt for at holde sammen på sin familie, også selv hvis man skal gøre det helt alene.

Kort om handlingen

Austin er en trettenårig pige, som alle kalder Ox, der bor med sin familie på en tobaksfarm i South Carolina. Sammen passer forældrene både farmen og driver samtidig en frimenighed for folk, der er blevet udstødt af samfundet.

Til trods for at Ox i forvejen har intet mindre end fire søskende, kommer der snart to nye til, da hendes mor er gravid med tvillinger. Familien bliver dog ramt af en forfærdelig tragedie, da moren ender med at dø i barselssengen. Faren bliver svært traumatiseret og har ikke det mentale overskud til at håndtere situationen, og derfor er det nu op til Ox at holde sammen på familien.

Flere af de lokale tilbyder at give en hjælpende hånd, men i frygt for at verden ser hendes fars tilstand og splitter familien ad, er Ox bange for at tage imod hjælp. Borgmesterens unge søn Vance hænger dog i med næb og kløer, og selvom hun er nødt til for alt i verden at holde på sin hemmelighed, er han også bare utroligt svær at sige nej til.

→ Oplæser: Sara Ullner
Længde: 8T 59M

Romantisk coming of age-roman med sydstatsaccent

T.I. Lowe er en sydstatsforfatter og selvudnævnt countrygirl, der også selv bor i South Carolina, hvor handlingen udspiller sig. Gennem hele bogen føler man forfatterens lokale kendskab skinne igennem, ikke blot i forhold til lokale steder og miljøer, men også i forbindelse med karakterernes væremåde og det firserinspirerede tidsbillede.

Bogen skiller sig ud ved kun at fokusere på altoverskyggende kærlighed, men samtidig også nogle af livets mørkere temaer i form af den komplet uretfærdige virkelighed, som hovedpersonen tvinges til at stå ansigt til ansigt med.

Hos alle de populære lydbogstjenester har brugerne uddelt solide karakterer til Under magnoliatræerne. I skrivende stund ligger lydbogen på 4,3 hos BookBeat, 4,4 hos Nextory, 4,5 hos Saxo, og hos Mofibo har 1.400 anmeldelser resulteret i en karakter på 4,2.

9. Fra i nat sover jeg på taget

Tilgængelig hos: Mofibo

Fra i nat sover jeg på taget er en eksistentiel romantisk roman skrevet af Jens Christian Grøndahl. Bogen handler først og fremmest om kærligheden og meningen med livet set gennem melankolske øjne, men interessant nok også om både MeToo og kønsdebatten.

Bogen er spækket med både humor og filosofi, lykke og ulykke, som personificeres gennem sin aldrende fortæller, der både er uhelbredeligt syg og nyligt fraskilt og samtidig kommende morfar og
nyforelsket.

Kort om handlingen

Som ung filosofistuderende på Østerbro var historiens fortæller, som aldrig nævnes med navn, smaskforelsket i den livlige og betagende Anna, der til hans store sorg valgte ham fra. I dag er han ikke blot oppe i årene men også både uhelbredeligt syg og fraskilt, og derudover skal han også snart være morfar.

Oven på diagnosticeringen var det konen, der bad om at blive skilt. Det fører til mange refleksioner over hans tid sammen med ex-konen, og selvom ensomheden aldrig er rar at omgås, så var der vist heller ikke meget mere kærlighed tilbage imellem dem.

På højdepunktet af sin melankoli møder fortælleren sin ungdoms store kærlighed, Anna, og endnu en gang falder han pladask for hendes væsen. Anna er for nyligt blevet skilt fra en populær talkshowvært, der er blevet anklaget for at have voldtaget en praktikant på TV-stationen for tyve år siden.

→ Oplæser: Jens Christian Grøndahl
Længde: 5T 32M

Fokusér på det postive og forsøg at sortere resten fra

Til trods for bogens højaktuelle handling med særlig fokus på MeToo-bevægelsen er det i højere grad menneskets plads i den moderne tumult, der fylder mest. Til trods for en fortid fyldt med løgne og et ægteskab i ruiner insisterer Anna på at håndtere sin personlige tragedie med lyst sind og oprejst pande.

Smittet af Annas positive energi lærer den ellers pessimistisk og nostalgisk tænkende fortæller at kaste lys i selv de mørkeste kroge af sindet. Nok er man fraskilt, uhelbredeligt syg og da heller ikke ung længere, men det er nu stadigvæk ingen undskyldning for at surmule livet væk.

Sammenlignet med andre bøger på vores liste er Fra i nat sover jeg på taget ikke en af de mest populære. Hos Lydbølgen havde vi dog svært ved at skjule vores begejstring for den, og til trods for at lydbogen har fået relativt få anmeldelser, så ligger den generelt set på et højt karaktergennemsnit. I skrivende stund vurderes bogen til 4,1 hos BookBeat og Mofibo, 4,2 hos Bog & idé og 4,5 hos Saxo.

10. Stolthed og fordom

Tilgængelig hos: Mofibo

Til trods for at være udgivet første gang helt tilbage i 1813 har Jane Austens Stolthed og fordom formået at holde sig relevant lige siden. Når snakken går på de største kærlighedsromaner nogensinde, er det derfor svært hvis da ikke umuligt at holde Austens mesterværk ude af diskussionen.

Er du på udkig efter en klassisk kærlighedsroman, og har du endnu ikke læst Jane Austen, så kan du godt glæde dig. I Stolthed og fordom får du forelskelse og drama for alle pengene.

Kort om handlingen

Miss Elizabeth Bennett er den næstældste søster i en søskendeflok på fem piger, der alle har nået en giftemoden alder. Mens Elizabeth og den ældste søster Jane har et tæt forhold, føler de to kløgtige søstre sig mentalt afskåret fra resten af familien og deres kedelige, overfladiske interesser.

En dag bliver tilværelsen dog lidt mere spændende for både Elizabeth og Jane, da den rige Mr. Bingley kommer til byen sammen med sine to søstre og vennen Mr. Darcy. Jane sætter hurtigt jagten ind på Bingley, og til trods for både søstrenes og Darcys åbenlyse misbilligelse af deres spirende forhold, kan Bingley ikke kontrollere sine følelser.

I mellemtiden møder Elizabeth den charmerende soldat Mr. Wickham, der er en gammel bekendt af Darcy. Wickham har haft travlt med at sprede rygter om Darcy, og da Elizabeth samtidig er meget ligefrem i sin afsky af Darcy, kommer de to helt naturligt godt ud af det med hinanden. Men i krig og kærlighed gælder alle kneb, og snart får Elizabeth svært ved at vurdere, hvad der er rigtigt og forkert.

→ Oplæser: Annette Grunnet
Længde: 10T 10M

Klassisk kærlighedsdrama for alle pengene

Over de sidste 200 år har samfundet ændret sig på alle tænkelige måder. Til gengæld har vi mennesker ikke nødvendigvis ændret os synderligt meget, og er der to ting, der aldrig vil ændre sig, så er det forelskelsens ufattelige tiltrækningskraft og menneskets begær for drama.

Stolthed og fordom er både et interessant portræt af 1800-tallets England og dets kulturelle skikke og samtidig et højintenst kærlighedsdrama, der spiller på alle genrens mest klassiske strenge.

Til trods for bogens verdensomspændende popularitet har den faktisk ikke specielt mange anmeldelser på de danske lydbogstjenester. Bogen ligger dog på 4,4 hos Mofibo og 4,5 hos både Saxo og BookBeat. Derudover har Stolthed og fordom over 100.000 anmeldelser på Goodreads og en samlet karakter på 4,28 på baggrund af over 4 mio. vurderinger.

11. PS: Jeg elsker dig

Tilgængelig hos: Mofibo

PS: Jeg elsker dig er en romantisk roman skrevet af den irske forfatter Cecelia Ahern i 2004. Bogen er Aherns debutroman, men til trods for den på det tidspunkt kun 22-årige forfatters manglende erfaring, er der tale om en sand moderne klassiker inden for genren.

Har du allerede læst, hørt eller set filmatiseringen af PS: Jeg elsker dig, så er du måske mere interesseret i at høre, at Cecilia Ahern langt om længe har skrevet efterfølgeren, PS: Jeg elsker dig for evigt.

Kort om handlingen

Holly og Gerry havde været kærester siden de var teenagere og var på alle måder det perfekte par. Men som et lyn fra en klar himmel blev Gerry alvorligt syg, og efter et kort sygdomsforløb står Holly pludselig alene tilbage uden sit livs kærlighed med favnen fuld af knuste drømme.

Holly er en skygge af sig selv, men snart finder hun ud af, at Gerry har efterladt sig en række breve til hende. I brevene fortæller Gerry meget præcist, hvordan Holly får sit liv tilbage på sporet, og hvad hun må gøre for at komme videre og lære at elske igen.

Det er ikke nemt, men med hjælp fra venner, familie og nye bekendtskaber forsøger Holly at rejse sig op igen efter den forfærdelige tragedie. Samtidig viser det sig, at Holly ikke er den eneste med udfordringer, og at andre også har brug for hende.

→ Oplæser: Camilla Qvistgaard Dyssel
Længde: 14T 30M

En varm og opløftende fortælling om at komme videre uden at glemme

Selvom bogens handling tager udgangspunkt i et tragisk dødsfald, er der ikke tale om en tåreperser. Bogen er skrevet med en god mængde humor og selvindsigt, og alt i alt er det faktisk en både sjov og underholdende fortælling om at genfinde sig selv efter at have været totalt opslugt af sorg.

Den 15 år yngre efterfølger, PS: Jeg elsker dig for evigt, fås også som lydbog. Her møder vi Holly syv år efter Gerrys død, hvor hun overtales til at fortælle om Gerrys breve på en podcast. Efterfølgende bliver hun kontaktet af flere personer, der selv er dødeligt syge, og som ønsker hjælp til at skrive breve til deres kære.

Tilbage i 2004 var PS: Jeg elsker dig en stor succes, hvilket også må siges om filmatiseringen med Hilary Swank og Gerard Butler i hovedrollerne, som tjente godt 157 millioner dollars på verdensplan. Til gengæld har lydbogsversionen relativt få anmeldelser, men dog fine karakterer, heriblandt 4 hos Saxo og 4,1 hos Mofibo.

12. Den ugifte hertug (Bridgerton)

Tilgængelig hos: Mofibo

Den ugifte hertug er første bind i Julia Quinns populære Bridgerton-serie, der tæller hele otte bøger, og som fik sin egen tv-serie på Netflix i 2020. Søger du en klassisk kærlighedsroman a la Jane Austen, men med et moderne touch, så kan vi varmt anbefale Den ugifte hertug og for den sags skyld også seriens øvrige udgivelser.

Kort om handlingen

Daphne Bridgerton er den ældste i en søskendeflok på otte, der bor i 1800-tallets London. Hun er ved at nå en alder, hvor det forventes, at hun snart finder sig en ægtemand, men helst ikke hvis det står til hende.

Daphne er en både selvstændig og stædig kvinde, der ikke vil nøjes med hvilken som helst mand. Hun er ikke imponeret af de ægteskabstilbud, hun ser ud til at kunne se frem til, og da hun møder den unge Simon Bassett, der er hertug af Hastings, og som i øvrigt heller ikke har nogen som helst bestræbelser på at blive gift, lægger de to en plan.

Ved at indgå en falsk forlovelse kan de begge to slå koldt vand i blodet på situationen og dermed slippe for både ivrige bejlere og deres pågående mødre. Det snedige trick virker, men jo længere tid deres proformaægteskab står på, jo sværere får de begge ved at kende forskel på skuespil og følelser.

→ Oplæsere: Tammi Øst, Camilla Lau, Pelle Emil Hebsgaard
Længde: 10T 50M

En både klassisk og overraskende kærlighedsroman i nye klæder

Genremæssigt er Den ugifte hertug en klassisk kærlighedsroman, der lever op til alle genrens typiske og forventelige træk. Ved første øjekast kan man derfor hurtigt antyde, at man allerede har hørt historien før, hvor karaktererne blot var udstyret med andre navne. Men i den forbindelse overrasker bogen positivt.

Rammerne for fortællingen er ganske traditionelle, men til gengæld er både handlingsforløbet og særligt også de levende og farverige personskildringer med til at hæve Den ugifte hertug op til et højere niveau. Historien er både sjov, spændende og skrevet i et godt tempo, hvilket virkelig klæder den samlede oplevelse.

Lydbogsversionen af Den ugifte hertug er udgivet i to udgaver: en standardversion og en med både musik og lydeffekter. Begge versioner kan findes hos blandt andre Mofibo og BookBeat. Hos Mofibo har standardversionen en karakter på 4,2 baseret på over 1.500 anmeldelser, mens versionen med lydeffekter ligger på 4,1 baseret på mere end 4.700 anmeldelser.

13. Alt er muligt

Tilgængelig hos: Mofibo

Alt er muligt er en romantisk roman af Danielle Steel, der hører til blandt genrens mest populære forfattere. Steel har skrevet masser af romantiske bestsellere, men skal vi vælge én roman over hendes andre, så falder Lydbølgens anbefaling på Alt er muligt.

Alt er muligt er en følelsesladet historie om at miste alt, man har kært, men formå at genfinde lykken i tilværelsen ved at lytte til sit hjerte, samle sit mod og vie sig til et meningsfuldt formål.

Kort om handlingen

For tre år siden lå verden for Ginny Carters fødder. Hun havde gang i en succesfuld karriere i nyhedsbranchen, var gift med en berømt og anerkendt studievært og mor til den dejligste søn. Men en dag bliver den lille familie involveret i en skæbnesvanger bilulykke, som kun Ginny overlever.

Ginny har mistet alt, men frem for at lade sig opsluge af sin sorg, melder hun sig som frivillig nødhjælpsarbejder. Til trods for sit hårde arbejde er hun dog ikke i stand til at hele sit knuste hjerte, og på treårsdagen for den forfærdelige ulykke er Ginny parat til at afslutte sin sørgelige tilværelse.

I allersidste øjeblik bliver hun afbrudt af en 13-årig hjemløs dreng ved navn Blue. I stedet for at tage sit eget liv beslutter Ginny sig for at tage sig af den ensomme dreng, og med tiden knytter de et stærkt bånd. Men Blue gemmer på en forfærdelig hemmelighed, der kan få fatale følger for deres venskab.

→ Oplæser: Marian Friborg
Længde: 9T 4M

Let og afslappet læsning uden grund til panderynken

Danielle Steel er verdenskendt for sine populære romantiske romaner, der ikke nødvendigvis stiller store krav til læseren, men som besidder en vis familiær tryghed og tilbagelænet ro. Steels fortællinger byder hverken på tvetydige karakterer eller komplicerede konspirationer, men rettere et enkelt handlingsforløb uden større sidespring eller unødvendige afstikkere.

Alt er muligt er en afslappet fornøjelse i bedste Danielle Steel-stil, der ikke skaber dybsindige panderynker, men i stedet fortæller en jordnær historie om at finde mening i tilværelsen gennem mod, håb og kærlighed.

Til trods for bogens generelle succes, særligt i USA, har den danske lydbogsversion relativt få anmeldelser på tværs af de forskellige lydbogsmedier. Hos Mofibo har Alt er muligt trods alt formået at skrabe lidt over 500 anmeldelser sammen, hvor den samlede karakter i skrivende stund ligger på 4,2.

14. Ingen som dig

Tilgængelig hos: Mofibo

Ingen som dig er en romantisk roman af forfatteren Nick Hornby, der blandt andet er kendt for bestsellerromanerne High Fidelity og Om en dreng. Sammenlignet med andre kærlighedsromaner er der her tale om en ganske unik fortælling, der udfordrer grænserne, både hvad angår kærlighed og samfundsklasser.

Bogen handler om atypisk kærlighed mellem to diametrale modsætninger, og har du mod på en både smuk, fornuftig og realistisk kærlighedsroman, der bryder lidt med rammerne, så er Ingen som dig et rigtig godt bud.

Kort om handlingen

Lucy er en 41-årig folkeskolelærer og fraskilt mor til to, der er på udkig efter en babysitter. Joseph er en ung, aspirerende DJ på 21 år, der ikke har nogen uddannelse og stadig bor hjemme hos sin mor. I dagtimerne arbejder han som fodboldtræner og i den lokale slagter, og da Lucy en dag træder ind ad døren for at købe kød til weekenden, bliver det starten på et uventet kapitel i begge deres liv.

På trods af deres mange forskelle, er det umuligt at benægte den stærke kemi mellem Lucy og Joseph. Det bliver begyndelsen på et meget atypisk kærlighedsforhold, som udover at opfylde visse menneskelige behov også giver dem begge et værdifuldt indblik i samfundets splittelse og vigtigheden af at forsøge at forstå og acceptere andres holdninger, også selvom man selv er uenig.

Selvom Lucy og Joseph hører til i hver deres gruppe i samfundet, bliver de hinandens sjælevenner, og med hjælp fra hinanden lærer de at se samtidens overflod af overfladiske fordomme fra et nyt og forfriskende perspektiv.

→ Oplæser: Iben Hjejle
Længde: 7T 58M

Brexit-versionen af Romeo og Julie

Ingen som dig foregår i London i tiden umiddelbart før Brexit, og selvom politik ikke ligefrem rimer på romantik, så formår Nick Hornby på fantastisk vis at bruge Storbritanniens splittelse som brændstof til sin fortælling.

Kærlighed overvinder alt, selv samfundsskel, og i bedste Romeo og Julie-stil fungerer Lucy og Josephs forhold som en hyldest til ubegrænset og fordomsfri kærlighed.

Blandt de danske lydbogsmedier har Ingen som dig relativt få anmeldelser, men ikke desto mindre får den ganske godkendte karakterer hele vejen rundt. I skrivende stund har bogen en karakter på 4 hos Saxo og Nextory, mens den hos Mofibo scorer 3,9 baseret på over 500 anmeldelser.

15. Historien om Asta

Tilgængelig hos: Mofibo

Historien om Asta er en romantisk roman, der med kærlighed og relationer som drivkraft er en storslået, islandsk fortælling om lys, mørke, drifter og længsler gennem generationer.

Bogen er ikke en typisk kærlighedsroman, men derimod en nøje sammensat og kunstnerisk beskrevet historie, der giver masser af stof til eftertanke. Hos Lydbølgen har vi ikke tidligere haft fornøjelsen af at læse Jón Kalman Stefánsson, men efter at have læst Historien om Asta er vi ganske enkelt nødt til at prøve kræfter med mere fra den islandske forfatter.

Kort om handlingen

Asta, som i øvrigt betyder kærlighed på islandsk, er en pige med ben i næsen trods en barndom med svigt. En skæbnesvanger dag vælger hendes smukke mor at forlade familien til fordel for friheden, og da hendes far Sigvaldi ikke magter at tage sig af Asta og hendes søster, ender pigerne hos en plejemor.

Som ung sendes Asta alene på sommerophold på Islands Vestland, hvilket bliver første skridt på en lang og endeløs dannelsesrejse. Årene går, og til trods for Astas ønske om at løsrive sig fra sin fortid, minder hun med tiden mere og mere om sin smukke og følelsesstyrede mor, om hun vil det eller ej.

Asta er på én og samme tid fascineret og forstyrret af kærligheden, og drevet af sit ønske om at finde svar ender hun som voksen med at undervise i Kierkegaard på universitetet. Men kærligheden er en hård læremester, og gang på gang må hun se sine drømme falde til jorden i mødet med virkeligheden.

→ Oplæser: Bent Otto Hansen
Længde: 11T 1M

En episk, eksistentiel kærlighedsroman sammensat på mesterlig vis

Historien om Asta fortælles med Sigvaldis øjne og gennem breve skrevet af datteren. Asta er uden tvivl hjørnestenen i fortællingen, men ved hjælp af krydsklipning mellem brudstykker af Astas og Sigvaldis liv formår Stefánsson at komponere en flersidig historie sammensat af interessante og fyldige brudstykker.

Til læsere af romantiske romaner, der foretrækker dybe, tankevækkende og endda dystre tematikker frem for mere gængse og overfladiske handlinger, kan vi varmt anbefale Jón Kalmar Stefánssons Historien om Asta.

Ser man på antallet af anmeldelser, er Historien om Asta ikke videre populær, men ikke desto mindre mener vi hos Lydbølgen, at der er tale om en virkelig god bog. I skrivende stund har lydbogen fået flest anmeldelser på Mofibo, hvor dens karakter ligger på 4,2 baseret på lidt over 160 læsere. Til trods for de få anmeldelser lader det altså til, at læserne er enige i vores vurdering.

Lyt GRATIS til lydbøger!

Lige nu kan nye brugere få gratis prøveperiode på op til 45 dage.

Lige nu:

45 dage gratis

Lige nu:

45 dage gratis

Lige nu:

30 dage gratis

Nextory logo

Lige nu:

45 dage gratis

BookBeat logo

Lige nu:

45 dage gratis

Mofibo logo

Lige nu:

30 dage gratis

Lyt GRATIS til lydbøger!

Lige nu kan nye brugere få gratis prøveperiode på op til 45 dage.