Spring til indhold

“Livet ifølge Emil og Thomas”:

Emil Thorup og Thomas Skov Gaardsvig har skabt en fantastisk lille klub, hvor der er plads til ærlighed, rablende vanvittige kommentarer, forskellighed og gak

5/5

5

/5 stjerner

Livet ifølge emil og thomas - anmeldelse

Tilgængelig hos: Podimo

Vær opmærksom på, at artiklen indeholder affiliate-links.

I Livet ifølge Emil og Thomas er konceptet ganske simpelt. De to mediepersonligheder og venner, Emil Thorup og Thomas Skov Gaardsvig, mødes to gange ugentligt foran et sæt podcastmikrofoner for at vende stort som småt. Med sig har de begge lidt noter med betragtninger, de har gjort sig de seneste dage. 

Sommetider er noterne ekstremt fjollede og tynde som eksempelvis den dag, hvor Thomas gav sig til at forklare, at han havde observeret, at ‘Nibe’ jo egentlig bare er ‘Nice’ med et ‘b’ i stedet for et ‘c’. Andre gange refererer noterne til så skarpe komiske observationer, at selv kongen af observationskomik, Jerry Seinfeld, ville være nødsaget til ærbødigt at knipse en gang eller to, sæt han var fast lytter, og atter andre gange rummer noterne en fornuftig grad af alvor og sårbarhed, hvilket ofte fører til spændende, ærlige, selvudleverende og interessante snakke. 

Som regel udfolder en episode sig således: Emil og Thomas smalltalker, joker og hygger sig, mens de løbende gennemgår og uddyber hver deres noter, samtidig med den anden løbende byder ind med perspektiver.

Den løse og lettere ustrukturerede form, der kendetegner podcasten, gør, at den bliver herligt uformel, og at man hurtigt får en følelse af at sidde til bords med to gode hudløst ærlige venner, der meget af tiden bare hygger og cracker jokes, men som også – fra tid til anden – finder tid, rum og plads til at tale om alvorstunge forhold i tilværelsen. 

Lyt hos Podimo – gratis i 30 dage

Livet ifølge Emil og Thomas kan streames hos podcast-tjenesten Podimo, hvor du lige nu kan oprette dig og få gratis adgang i 30 dage. 

Tryk på knappen herunder for at benytte dig af tilbuddet.

Fantastisk dynamik

På papiret lyder podcasten som noget, man har hørt før. Konceptet, hvor to gode venner mødes og vender løst og fast, er nemlig set adskillige gange før. 

Derfor var det faktisk også med en vis skepsis, at jeg for omkring 8-9 måneder siden gav podcasten chancen. 

Fra mit distancerede perspektiv syntes jeg nemlig, at den lød lidt uoriginal og som en omgang tomme kalorier. Relativt hurtigt blev min skepsis dog gjort til skamme. Jeg skulle nemlig ikke lytte mange minutter, før jeg erfarede, at Emil og Thomas havde en hel særlig kemi og dynamik imellem sig –  noget, som de naturligvis fortsat harOg dette på et niveau, som det er ganske få andre værtspar forundt. 

Umiddelbart vil jeg hævde, at det faktisk kun er Esben Bjerre og Peter Falktoft, Anders Lund Madsen og Anders Breinholt samt Frederik Cilius og Rasmus Bruun, hvis kemi og dynamik der kan sammenlignes med Emil og Thomas’.

Med hvorfor er det så, at Emil og Thomas svinger så ekstremt godt sammen, som de gør?

Det – at der er kemi imellem to mennesker og hvorfor denne opstår – kan være svært at forklare og sætte ord på. Enten er den der, eller også er den der ikke. Og her er den der altså bare i voldsom grad!

En række ydmyge bud på, hvorfor de to herrer er så gode i hinandens selskab, som de er, kunne være, at de er så befriende forskellige, som tilfældet er. Thomas er den lune, men ekstremt skarpe bøv fra heden, mens Emil er den flamboyante sludrechatol fra den pulserende storby. 

De er på mange måder hinandens modsætninger, men ingen af dem hævder at have regnet “den” ud, hvorfor de begge altid er meget åbne og nysgerrige på den andens perspektiver, og kombinationen af forskellighed og åbenhed kommer der virkelig bare mange sjove, underfundige og interessante snakke ud af.

Selvom de to herrer må siges at være yderst forskellige på mange punkter, kan det dog ikke diskuteres, at der humormæssigt er et enormt overlap mellem dem. Og netop humoren er en grundsten i podcasten. 

Nogle dage må de grave længere tid end andre, men selv i løbet af de dårligste episoder lykkes det dem altid på magisk vis før eller siden at få gravet lidt humormæssigt guld frem. 

Og typisk skinner dette guld så voldsomt, at podcasten kan være decideret farlig at høre, når man ligger i fitnesscentret og løfter tunge vægte, eller når man lige har indtaget brandvarm kaffe. Når Livet ifølge Emil og Thomas er allersjovest, må selv de tørreste kiks nemlig overgive sig til den højlydte latter. 

En decideret lille klub med et væld af interne referencer

I skrivende stund findes der mere end 180 afsnit af Livet ifølge Emil og Thomas, og det er vist ikke helt forkert at hævde, at der med tiden er opstået en eller anden form for community- og fælleskabsfølelse blandt dem, der lytter til podcasten kontinuerligt. 

Faktisk har Livet ifølge Emil og Thomas, som jeg ser detudviklet sig til at blive en art klub, hvor du som lytter to gange ugentligt kan flashe dit medlemskort og derefter få lov at tilbringe tid med to af dine bedste venner i et slags safespace, hvor ALT er tilladt. 

Her giver du den bare los med rablende vanvittige udsagn, som per automatik er sjove, fordi de netop er rablende vanvittige og ytret af nogle, der – for alle andre end et par få rabiate, krakilske tosser – åbenlyst ikke selv er rablende gale. 

Samtidigt er podcasten også blevet et sted, hvor det er tilladt at være sårbar og ærlig omkring nogle svære ting i livet. 

Selvom klubben af ifølgers – ja, det kalder fans af podcast-serien sig – efterhånden har vokset sig rigtig, rigtig stor, er der fortsat plads til endnu flere medlemmer i de imaginære klublokaler. 

Tøv derfor ikke med at stige på toget, hvor der serveres små doser visdom, store portioner grin samt højstilkede glas fyldt til randen med skamløs selvudlevering, hvis jeg har vækket din appetit efter Livet ifølge Emil og Thomas

Det tager lidt tid at komme helt ind i universet

Hvis du giver podcasten chancen nu, og du vælger at lytte til de aktuelle afsnit frem for de gamle, skal du være forberedt på, at mange interne referencer vil flyve henover hovedet på dig, og at du først vil få det fulde udbytte af podcasten, når de lærer disse at kende. 

Med tiden er der nemlig opstået en masse interne jokes, som er ekstremt sjove for de indlemmede, men sort snak for gæsterne i butikken. 

Det er derfor nødvendigt for dig at gøre dit hjemmearbejde grundigt og lytte til de gamle episoder, hvis du ønsker at forstå, hvorfor det er så uhørt morsomt, når Emil og Thomas siger ting som “Kesi”, “Alt er en buttplug, hvis du er modig nok” og “Både ja og nej”. 

Kort fortalt

Måske er konceptet ikke det mest originale, og i mange tilfælde var der næppe kommet meget mere end en middelmådig podcast ud af at lade to gode venner sætte sig foran et sæt podcast-mikrofoner og snakke uformelt om løst og fast. 

Når Livet ifølge Emil og Thomas alligevel hæver sig over middelmådigheden, skyldes det i høj grad, de to værter, Emil Thorup og Thomas Skov Gaardsvig, har en ubetalelig god kemi imellem sig, at de er herligt selvudleverende, at de er uhørt sjove, og at de lader hinanden være både fjollede og alvorlige. 

Bevares; det handler først og fremmest om at grine, når man sætter sig til bords med Emil og Thomas, men mellem latterbrølene er der heldigvis også plads til at reflektere samt at udvise sårbarhed. 

Livet ifølge Emil og Thomas kan streames hos Podimo

Har du fået lyst til at lytte til Verden ifølge Emil og Thomas, kan du streame samtlige afsnit hos Podimo. 

Lige nu tilbyder Podimo alle nye brugere en gratis prøveperiode på 30 dage, hvor du frit kan lytte så meget, du har lyst uden beregning.