Spring til indhold

“Her Går Det Godt”:

Kongerne af infotainment på lyd, Peter Falktoft og Esben Bjerre, er trods mange års erfaring og meritter langt fra gået hen og blevet metaltrætte. De har stadigvæk masser på hjerte, og selvom de begge to – i hvert fald udefra set – lever gode liv, har de stadigvæk ingen udfordringer med at hidse sig op over enten himmelråbende håbløst hykleri i toppen eller de mindste bagateller. Heldigvis da.

4/5

4

/5 stjerner

her går det godt - anmeldelse

Tilgængelig hos: Podimo

Vær opmærksom på, at artiklen indeholder affiliate-links.

Langt hen ad vejen er formatet i Her Går Det Godt ganske løst. Som regel byder episoderne nemlig ikke på nogen deciderede faste elementer. Dog vil kernelytteren vide, at visse segmenter, såsom en anbefaling eller to, ugens hund samt ugens bolig, er tilbagevendende elementer, men ingen af disse segmenter er faste bestanddele af samtlige episoder.

Emnemæssigt peger Her Går Det Godt i mange retninger. Samtalerne mellem værterne Peter Falktoft og Esben Bjerre kredser nemlig om Peter og Esbens interessefelter, og dem er der mange af.

Dog er det ikke forkert at hævde, at de emner, som Peter og Esben typisk behandler i podcasten, er aktuelle, og at mange af emnerne har relation til politik og/eller samfundet. 

Netop fordi temaerne i Her Går Det Godt ofte tager afsæt i aktuelle nyheder, har programmet stor appel til dem, der godt kan lide at følge med i, hvad der rører sig i verden.

Peter og Esben formidler dog aktualitetsstof på en markant anderledes måde end stort set alle andre, der gør det samme. Som regel er det – at formidle nyheder – nemlig forbeholdt yderst saglige, veldresserede mænd eller kvinder, og langt størstedelen af nyhedsformidlingen i Danmark er kendetegnet ved at være tilstræbt objektiv og til tider en anelse farveløs. Sådan kan man ikke ligefrem sige, at tingene forholder sig hos Peter og Esben.

Her er formidlingen nemlig ekstremt sprælsk og levende, og sommetider er den præget af rendyrket indignation og krydret med subjektive, men som regel skarpe analyser og bunkevis af sjove kommentarer. Med rette kan man derfor hævde, at Peter og Esbens nyhedsformidling er markant mere underholdende, end de mere etablerede nyhedsmediers formidling er.

Men selvom Peter og Esbens formidling af nyheder som regel er underholdende, sprælsk og uformel, er den samtidig – i hvert fald det meste af tiden – ganske informativ. De to herrer sætter nemlig åbenlyst en ære i at formidle svært og vigtigt stof grundigt og på en letforståelig måde.

I USA er den type nyhedsformidling, som Peter og Esben praktiserer i Her Går Det Godt endnu mere udbredt end i Danmark, hvorfor den form for nyhedsformidling har fået sit eget begreb på engelsk – nemlig ‘infotainment’, som er en sammentrækning af ‘information’ og ‘entertainment’.

Da Peter og Esben i sin tid startede med at lave radio sammen på P3, var der ikke for alvor nogen, der havde excelleret inden for denne genre, men det må man sige, at de to herrer lykkedes med, hvorfor de strøg direkte ind på tronen for kongerne af infotainment på lyd.

Siden de erobrede tronen er der kommet lidt mere konkurrence om denne, i og med at Rasmus Bruun og Frederik Cilius’ fantastiske radio- og podcastprogrammer med Kirsten Birgit langt henad vejen også kan prædikeres med begrebet ‘infotainment’. 

Lige nu holder Rasmus og Frederik dog pause fra podcastmediet, og så længe de gør dette, er der ingen tvivl om, at Peter og Esben er kongerne af infotainment på lyd. 

Lyt hos Podimo – gratis i 30 dage

Her Går Det Godt kan streames hos podcast-tjenesten Podimo, hvor du lige nu kan oprette dig og få gratis adgang i 30 dage. 

Tryk på knappen herunder for at benytte dig af tilbuddet.

Få værtspar finder hinanden så godt som Peter og Esben

Noget, der kendetegner ethvert godt radio- og podcastprogram med minimum to værter, er god kemi værterne imellem, og det må man i den grad sige kendetegner relationen mellem Peter og Esben. 

De lavede deres allerførste radioprogram sammen for mere end ti år siden, og siden da har de faktisk fungeret som et makkerpar, selvom de begge to i løbet af de seneste ti år da også har lavet få projekter uden hinanden.

Det er klart, at man bliver endnu dygtigere til at afkode hinandens signaler og så videre, desto længere tid man arbejder sammen, men den helt særlige kemi, som de indiskutabelt har imellem sig, har faktisk været der fra dag et, og denne bærer uden tvivl en stor del af æren for, at deres konstellation har fået så meget succes, som den har.

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at både Peter og Esben er ekstremt dygtige radio- og podcastværter individuelt. Begge besidder enorme kompetencer i forhold til vinkling af indlæg, lige såvel som de begge må siges at være mesterlige sprogekvilibrister i en sådan grad, at de – uden at anstrenge sig – vil kunne formidle indholdet af en brugermanual til et TV på en interessant og medrivende måde.

Men selvom både Peter og Esben indiskutabelt er dygtige værter individuelt, ville ingen af dem kunne være så eminente udgaver af sig selv på egen hånd, som de formår at være i hinandens selskab. Meget få værtspar formår nemlig at finde hinanden som Peter og Esben, og når de to for alvor rammer et flow og får talt sig varme, leverer de ping-pong på et decideret symfonisk niveau, hvor det som lytter er umuligt ikke at bøje sig i støvet. 

Mestre i det veleksekverede rant

En stor del af det brændstof, der driver Her Går Det Godt fremad, er Peter og Esbens indignation over store og små ting. Derfor går der også til tider lidt brokkeklub i den i Her Går Det Godt. 

Som udgangspunkt synes jeg egentlig, at det er trættende at være i selskab med brokkehoveder, men med Peter og Esben har jeg det helt modsat, og det skyldes, at meget få er bedre til at ‘rante’ end de to. 

Når de lader brokkegeværet med skarpe analyser, sprogblomster og morsomme, stikkende kommentarer, er det i min ører decideret podcast-kunst at lytte til den ene skudsalve efter den anden.

Arrogancen og selvfedmen kammer til tider over

Arrogancen og selvfedmen er lidt et tveægget sværd for Her Går Det Godt

På den ene side er troen på egne evner og selvtillid altafgørende for, at programmet fungerer, og i mange henseender bidrager arrogancen med en humoristisk dimension.

Til tider kammer værternes selvfedme dog en anelse over og nærmer sig noget, der decideret minder om et Messias-kompleks. Når de to herrer er allerhøjest på sig selv, efterlades man som lytter sommetider med et indtryk af, at Peter og Esben sig selv som 100 % perfekte og ufejlbarlige, og kigger man historisk set på andre typer, der har haft lignende selvbilleder, ender man med en gruppe, man ikke har lyst til at tage til middagsselskab med.

Så selvtillidsfyldte og sprogligt overlegne, at de sommetider fremstår som værende endnu bedre inde i det stof, de formidler, end de reelt er

Der er ingen tvivl om, at både Peter og Esben er et par begavede fyre, og at de besidder solid viden om rigtig mange forhold. 

Sommetider behandler de dog et felt, som jeg vil tillade at kalde for et af mine ressortområder, og når dette en sjælden gang er tilfældet, åbenbares det klart og tydeligt, hvordan deres selvsikre stil samt deres eminente formidlingsevner har en tendens til at få Peter og Esben til at fremstå som værende væsentlig mere orienterede omkring et emne, end de sommetider reelt set er. 

Med andre ord er jeg ikke i tvivl om, at de to herrer altid har scoret høje karakterer til de mundtlige eksaminer, og at de er typer, man skal være en smule på vagt overfor. Grundet deres fabulerende sprog og selvsikre levering kan det nemlig være fristende at adaptere de fleste af deres overbevisende budskaber, men vær opmærksom på, at de to herrer har en tendens til tunnelsyn og at glemme en række vigtige nuancer. 

Kort fortalt

Selvom Peter og Esben er udkommet på lyd i mere end ti år sammen, er de heldigvis hverken blevet trætte af hinanden eller at levere skarpe analyser samt observationer i et fabulerende sprog, der gør, at man som lytter ikke kan lade være med at blive opslugt af deres univers.

De er og bliver kongerne af infotainment, og for dig, der ønsker en uformel, underholdende og til tider satirisk gennemgang af, hvad der rører sig, er Her Går Det Godt pensum.

Både Peter og Esben er begavede fyre, og det ved de godt. Derfor mangler de da heller ikke hverken selvtillid eller tro på egne evner. 

Ofte er dette en stor styrke for podcasten, men sommetider kammer selvfedmen en anelse over og bliver en hæmsko. Dette er dog kun periodevis og heldigvis noget, som de fleste uden problemer vil kunne abstrahere fra og i stedet nyde alle de kvaliteter, som podcasten indiskutabelt besidder.

Her Går Det Godt kan streames hos Podimo

Har du fået lyst til at lytte til Her Går Det Godt, kan du streame samtlige afsnit hos Podimo. 

Lige nu tilbyder Podimo alle nye brugere en gratis prøveperiode på 30 dage, hvor du frit kan lytte så meget, du har lyst uden beregning.