Spring til indhold

“Third Ear”:

Ingen når Third Ear-holdet til sokkeholderne, når det kommer til at producere velopbygget, spændingsfyldt, gribende, interessant og intens dokumentarisme på lyd. Alt fra dramaturgisk opbygning og interview-sekvenser til storytelling-virkemidler og lydproduktion spiller på et niveau, man ikke tror er muligt, før man selv hører det.

5/5

5

/5 stjerner

Third Ear cover

Tilgængelig hos: Thirdear.studio

Vær opmærksom på, at artiklen indeholder affiliate-links.

Third Ear er en podcast-serie, der dykker ned i virkelige historier fra den verden, vi alle deler med hinanden. 

Typisk er de historier, som Third Ear beskæftiger sig med, historier, der i et bredt perspektiv er en anelse oversete, altså historier, som man sjældent har noget indgående forhåndskendskab til som lytter.

Selvom hovedparten af de historier, som Third Ear kaster sig over, endnu ikke er blevet en fast del af pensum på historie-studiet, er samtlige af disse yderst interessante og fascinerende. 

Historiefortælling på et uhørt højt niveau

Ingen i Danmark er bedre til at fortælle historier på lyd end Third Ear. Ingen! 

Gang på gang er jeg på røven over, hvor eminent dygtige de dels er sprogligt, når de gengiver en række begivenheders gang, men i den grad også, når det kommer til dramaturgisk opbygning. 

Enhver episode har nemlig en spændingskurve, der ville gøre selv Tarantino og David Fincher misundelige, samtidig med at det sprog, som fortælleren formidler via, er på et så kreativt og fantasifuldt niveau, at selv mesterlige skønlitterater og poeter som Henrik Pontoppidan, Klaus Rifbjerg og Michael Strunge ville have lettet på hatten, sæt de havde haft pulsslag nok i sig til at kunne have nydt Third Ear.

Ligeledes er det en kæmpe kvalitet for podcasten, at Krister Molzen, som er fortællerstemmen i de fleste afsnit, er en gudsbenådet historiefortæller; en sand mester i at betone sine sætninger dramatisk, at holde effektfulde pauser samt at afspejle følelser og stemninger via sin diktion.

Ydermere fortjener lydproduktionen i sig selv en stående ovation. Og mere til. 

Som regel er det Tim Hinman, der står for lydproduktionen, og det er han dæleme hård til. Gang på gang excellerer han i at kreere lydtapeter, der er enormt stemningsskabende, og som samtidigt animerer lytteren til at skabe ekstremt detaljerige billeder for sit indre blik.  

De bedste serier er allerede ikoniske

Third Ear producerer selvstændige, afrundede værker, hvilket blandt andet betyder, at der ikke er noget krav om, at du skal lytte til samtlige af Third Ears episoder i den rækkefølge, som de kronologisk er udkommet i. 

I stedet er en anbefaling faktisk, at du kaster dig over en række af de serier, der allerede nu har opnået ikonisk status. Disse er nemlig ekstraordinært gode og vellykkede.

Det være sig blandt andet følgende:

  • Kvinden med den tunge kuffert
  • Roser
  • Breve fra engle
  • Historien om Lukas.

Lyt hos Podimo – gratis i 30 dage

Third Ear havde på et tidspunkt et eksklusivt samarbejde med Podimo, der strakte sig over et års tid. Derfor ligger der på denne tjeneste en række eksklusive Third Ear-episoder.

Kunne du tænke dig at lytte til disse episoder, kan vi glæde dig med, at du lige nu kan få gratis adgang i 30 dage til Podimo. 

Tryk på knappen herunder for at benytte dig af tilbuddet.

Ekstremt grundige og arbejdsomme

For mange podcasts gælder det, at den tid, som det tager at indspille en episode, typisk er længere end den tid, som det tager at forberede sig til episoden. 

Sådan forholder det sig dog ikke med Third Ear. 

Her er det nemlig åbenlyst et faktum, at holdet bag denne podcast i mange tilfælde bruger uanede mængder af tid på at sætte sig ind i ethvert forhold relateret til den historie/begivenhed, de ønsker at afdække. 

Og det enorme research-arbejde, der utvivlsomt ligger forud for langt de fleste af Third Ears episoder, fortjener kæmpestor respekt samt anerkendelse, og spiller indiskutabelt også en stor rolle for, at podcasten er blevet så vellykket, som det er tilfældet.  

Har dannet skole for produktionen af lyddokumentarer i Danmark

Når man er så dygtige til at producere dokumentarer på lyd, som Third Ear er, er det naturligt, at andre forsøger at kopiere og imitere ens stil og tilgang.

Derfor kan du nærmest ikke finde en dansksproget podcast-dokumentar i dag, som ikke på den ene eller anden måde trækker tråde til Third Ear.

Selvom Third Ear åbenlyst har inspireret mange andre til at kreere podcast-dokumentarer og demonstreret, hvordan dette med succes kan gøres, er der – i mine øjne – endnu ingen andre, der har nærmet sig Third Ears niveau. 

Gode historier, der er endnu bedre fortalt

Der findes ikke noget mere frustrerende, end når en fantastisk historie fortælles på en måde, hvor historiens potentiale ikke forløses.

Sådan forholder det sig heldigvis ingenlunde hos Third Ear. Tværtimod.

Her er fortælle-evnerne faktisk på et højere niveau end selve historierne sommetider, og hvis man skal have en lille anke imod podcasten, er det, at nogle af historiernes klimaks desværre ikke helt står målet med opløbet til klimakset.

Med andre ord hænder det af og til, at virkeligheden viser sig at være en anelse mere tam end ens fantasi, der – med afsæt i Third Ears veldrejede fremstilling af de første kapitler af historien – undervejs har kreeret flere interessante plottråde i forhold til, hvordan den pågældende fortælling kan slutte i et farvefyldt festfyrværkeri. 

Kort fortalt

Third Ear sidder solidt på tronen som kongerne af lyddokumentarisme i Danmark. Ingen over, ingen ved siden af.

Uanset hvilken episode man lytter til, er det åbenlyst, at folkene bag podcasten har udført et voldsomt krævende forarbejde med henblik på at skabe et tilbundsgående kendskab til den historie, de ønsker at fortælle. Forarbejdet kombineret med sublime evner inden for historiefortælling gør, at Third Ear lykkes med at levere det ene pletskud efter det andet.

Jeg er næsegrus af beundring over deres arbejde, og jeg værdsætter ydmygt, at de lægger så mange kræfter og så megen energi i at producere deres små podcast-kunstværker, som de gør. 

Noget, der er ekstra beundringsværdigt, da jeg ikke forestiller mig, at Third Ear er en podcast, man bliver stinkende rig af at lave. Deres primære drivkraft virker klart til at være en ukuelig og utæmmelig passion for at fortælle fantastiske historier på endnu mere fantastiske måder. 

Eksklusivt Third Ear-materiale kan streames hos Podimo

Har du fået lyst til at lytte til Third Ear, kan vi berette om, at en række eksklsuive episoder kan høres på Podimo.

Lige nu tilbyder Podimo alle nye brugere en gratis prøveperiode på 30 dage, hvor du frit kan lytte så meget, du har lyst uden beregning.