Spring til indhold

“Heksene fra Nord”:

Heksene fra Nord er en podcast, der fortæller om kvinder, mænd og børn, der blev forfulgt, tortureret og dømt til døden i 1600-tallet på baggrund af kirkens heksehetz. Det er vaskeægte true-crime-fortællinger, som er brutale og voldsomme, så man skal ikke være sart. Det er grufulde historier om menneskeafbrændinger på bål, forfølgelser og drab.

4/5

4

/5 stjerner

Tilgængelig hos: Podimo

Vær opmærksom på, at artiklen indeholder affiliate-links.

I dag forbinder vi højst sandsynligt hekse med noget lidt hyggeligt, såsom en hjemmelavet heksedukke, vi samles om for at se den blive brændt på bålet til Skt. Hans aften. Eller som udklædning til fastelavn og Halloween. Muligvis fra Harry Potter, hvor heksene kan flyve på koste, eller når vi får fortalt om hekse i eventyr. Men sådan har det ikke altid været, for engang var det, at blive dømt som heks, lig med dødsdom, tortur og forfølgelse. En heks var langt fra noget, man havde lyst til at blive identificeret med. Og hvordan og hvorfor kan man blive klogere på i podcasten Heksene fra Nord.

Podcasten er for dig, der gerne vil dykke ned i historien og blive klogere på en fortid i Norden, hvor gerningerne efterfølgende er blevet brændt op af lov og ret, og hvor asken har indskrevet sig i historiebøgerne og er en del af en historisk røgsky. Men den er også for dig, der er til true-crime.

Fortællingerne i podcasten er virkelige beretninger, der er brygget på heksefortællinger, som fandt sted i 1600-tallet, fortalt af den danske musiker og forfatter Sanne Gottlieb.

Heksene fra Nord består af 15 episoder, som hver varer cirka en time. Hver enkelt er en dramatisering af et enkelt individs historie. Det er fortællinger om uskyldige mennesker, der har været det forkerte sted på det forkerte tidspunkt eller blot stod uden for de gængse normer. Som alle førte til straffe såsom tortur, forfølgelse og afbrændinger, med det formål at holde frygten for djævelen og alle hans gerninger for døren. For i 1600-tallet var der enighed om, at visse – med vores tids øjne – uskyldige mennesker var djævelens trofaste hjælpere.

Lyt hos Podimo – gratis i 30 dage

Heksene fra Nord kan streames hos podcast-tjenesten Podimo, hvor du lige nu kan oprette dig og få gratis adgang i 30 dage. 

Tryk på knappen herunder for at benytte dig af tilbuddet.

Dystre beretninger og en skamplet i Nordens historie

Det er dystre fortællinger, der bliver tændt op for i Heksene fra Nord. Beretninger, der bliver leveret med detaljerigdom der gør det næsten umuligt ikke at danne sig klare og tydelige indre billeder af, hvad der bliver beskrevet. Foruden beretningerne bidrager lydeffekter af skrig, blæst og bål til at skabe en særegen, uhyggelig stemning samt at skabe endnu flere små, fine nuancer af de indre billeder, der undervejs bliver skabt i ens sind, når man lytter til podcasten. For det kan være svært at forestille mig de scenarier, hvor så ubarmhjertige og skamfulde begivenheder har fundet sted i Nordens historie.

True-crime anno 1600-tallet

Heksene fra Nord er et bud på en true-crime podcast, men med gerninger og fortællinger, der har flere hundrede år på bagen. Og disse fortællinger kunne lige så vel være hevet ud af en gyserfilm. Derudover er det også et emne, der formentligt ikke er lige alles kop the. Og det er ikke en podcast der skriger efter de sarte sjæle. For de uhyggelige beretninger bliver ikke fortalt skånsomt, Sanne Gottlieb dysser nemlig ikke sukker på virkeligheden. Så let at skræmme skal man ikke være, hvis der skal lyttes til denne podcast.

Lytter man til Heksene fra Nord, er der mørke og grusomme beretninger på spil. Blandt andre fortællingen om lille Mari, der bygger på hendes egne vidnesbyrd og bekendelser.

I denne fortælling hører vi – foruden Mari – om hendes veninder Siri og Kirsten. Alle er de en del af et kystsamfund i det nordlige Norge i 1600-tallet. Men det er ikke ren og skær idyl for Mari, Kirsten og Siri. For de bliver mistænkt for at have sort magi. En magi, som medvirker til, at skibe begynder at forlise uden for det lille kystsamfund. Kirsten bliver d. 13. januar 1655 dømt til døden, og det skal ske dagen efter og over bål. Her står lille Mari som vidne til skrækscenariet at se sin veninde brænde Og for Mari glemmer hun aldrig lugten, lyden og så slutteligt stilheden. Mari og Siri bliver ligeledes dømt for hekseri, stakkels Siri skal halshugges, og lille Mari ender med at blive landsforvist.

Da jeg hørte denne fortælling i Heksene fra Nord, blev mine tanker og følelser sendt ud i alle verdenshjørner. Det var en blanding af fascination, men også foragt, sorg og skam over, at sådanne hændelser har fundet sted i verden. Og effekterne af at høre ovenstående eksempel er ikke enestående for denne fortælling. Stort set alle de historier, der fortælles i Heksene mod Nord, vækker nemlig lige dele foragt og fascination. Man drages af uhyggen, men føler også afsky og ubehag ved at høre om en del af vores vederstyggelige fortid

Kort fortalt

Heksene fra Nord er en podcast, jeg vil anbefale alle, der elsker et godt gys og true-crimne. Ligeledes er podcasten guf for historieinteresserede at lytte til. Trods de uhyggelige beretninger føler jeg stadigvæk, at jeg er i rigtig godt selskab, når jeg tuner ind på denne podcast, for Sanne er dygtig til at formidle beretningerne. Og så er det tydeligt at mærke, at Sanne har styr på historierne om de hekse, der har været i Nord. Sidst men ikke mindst skal podcasten roses for at være   lærerig. Den minder os om, at hekse og bål oprindeligt ikke er forbundet med at synge Shu-bi-dua og drikke dåseøl.

Heksene fra Nord kan streames hos Podimo

Har du fået lyst til at lytte til Heksene fra Nord, kan du streame samtlige afsnit hos Podimo. 

Lige nu tilbyder Podimo alle nye brugere en gratis prøveperiode på 30 dage, hvor du frit kan lytte så meget, du har lyst uden beregning.