“Hva så?!”:
Med Hva så?! har komiker Christian Fuhlendorff skabt en underholdende podcast og et rum, hvor kendisser tør være mere ærlige, sårbare og autentiske end vanligt. Ligeledes giver podcasten sine gæster plads og tid til fordybelse og nuancer, hvilket er herligt tiltrængt i en verden, hvor de fleste interviews i dag bliver fastlåse, ensporede og unuancerede grundet på forhånd fastlagte stramme dagsordener og tidspres.
4
/5 stjerner
Tilgængelig hos: Podimo
Vær opmærksom på, at artiklen indeholder affiliate-links.
I Hva så?! lyder konceptet således: Komiker Christian Fuhlendorff går en tur med et menneske, som han på den ene eller anden måde finder interessant.
Meningen er ikke, at Fuhlendorff skal interviewe sin gåmakker, men i stedet er målet at få en god, udbytterig samtale – og gerne en samtale, hvor emnerne har noget tyngde, og der er lidt på spil.
I skrivende stund har Fuhlendorff udgivet mere end 500 episoder, hvilket vil sige, at han har været på mere end 500 gåture med et utal af forskellige personligheder.
Uanset hvilke mennesker du finder interessante, burde podcastens bagkatalog derfor efterhånden byde en del episoder med appel til dig.
Evigt nysgerrig og på sin helt egen måde dygtig til at snakke med mange forskellige typer mennesker
Er man fast lytter af Hva så?!, så ved man, at Fuhlendorff med jævne mellemrum refererer til sig selv – og særligt sit fortidige jeg – som en anelse socialt akavet og ikke nogen verdensmester i at opbygge nye relationer.
Der kan da heller ikke herske nogen tvivl om, at Fuhlendorff ikke er som flok er flest; han er sin helt egen.
I mine øjne er han dog i den grad vokset fra at være socialt kejtet og udfordret. Gang på gang demonstrer han nemlig en imponerende evne til at finde fælles fodslag med mange yderst forskelligartede gæster, og som regel får han via sin væremåde og sine spørgsmål – som til tider både kan være en anelse atypiske og modige – katalyseret interessante samtaler med tyngde.
Hva så?! byder på en yderst interessant vekselvirkning mellem hyggelig, venskabelig smalltalk og dybe, reflekterede snakke, og det er åbenlyst, at mange gæster åbner meget mere op over for Fuhlendorff omkring personlige og private forhold, end de tidligere har gjort i andre interview-sammenhænge, hvilket er blandt podcastens helt store styrker.
På mange måder leverer podcasten et befriende, spændende indblik i hidtil ukendte forhold for en række af de mennesker, der pryder forsiderne, og som udadtil lever fede liv blottet for udfordringer og nedture.
Denne virkelighedsopfattelse ryster podcasten dog godt og grundigt ved, og det er fedt.
Med jævne mellemrum åbenbarer podcasten nemlig, at selv de største stjerner i dansk showbusiness plages af en masse tvivl – ofte om deres egen formåen og talent – og en masse nedture. Og det – at mange af Fuhlendorffs gåmakkere åbner omkring svære ting i tilværelsen og tvivlen, der nager – får dem på ingen måde til at fremstå som svage, hvilket ellers kunne være et argument for at holde igen. Tværtimod konnoterer ærligheden stor styrke og bevirker, at rigtig mange af gæsterne fremstår som helstøbte, afrundede mennesker som os andre.
Fuhlendorff tilgår sine gæster med en herligt afvæbnende ærlighed
En af hovedårsagerne til, at rigtig mange af podcastens gæster vælger at åbne op og dele mere intime og personlige detaljer end sædvanligt, er uden tvivl, at Fuhlendorff selv er hudløst ærlig og selvudleverende.
Han har uden tvivl – måske underbevidst – luret, at hvis man skal have noget, må man også give noget, og blandt andet derfor tøver han ikke med at dele nedture, tvivlstanker samt sårbarheder med sine gæster.
Lyt hos Podimo – gratis i 7 dage
Hva så?! kan streames hos samtlige podcast-tjenester, blandt andet også Podimo, hvor du lige nu kan oprette dig og få gratis adgang i 7 dage.
Tryk på knappen herunder for at benytte dig af tilbuddet.
Kan det være en fordel at undlade at forberede sig?
En yderligere præmis for Hva så?! er, at Fuhlendorff sjældent forbereder sig synderligt på sine møder med sine gæster. Med dette skal forstås, at han – med ganske få undtagelser – hverken læser op på sine gæster eller forbereder spørgsmål til disse.
Argumentet er, at han ønsker, at samtalen skal udvikle sig på en måde, som er naturlig, autentisk og betinget af nu’et, og hvis han læser for meget op på en gæst på forhånd, vil den viden, han i den forbindelse erhverver sig, være for styrende for samtalens retning.
Der kan ikke herske nogen tvivl om, at Fuhlendorffs tilgang bevirker, at langt de fleste samtaler bliver ganske uformelle og autentiske.
Dog kan man ej fornægte, at der også kan være en vis værdi forbundet med at forberede sig grundigt til et interview, og hvis man er i tvivl om, hvilke fordele der kan være forbundet med dette – samt hvilke ulemper der kan være forbundet med at være decideret uforberedt – skal man give sig til at lytte til det fantastiske afsnit (det første af de to, der er) med Bertelsen som gæst, hvor Fuhlendorffs tilgang udfordres på en underholdende og spidsfindig måde.
Selvom Bertelsen stiller mange kritiske spørgsmål til Fuhlendorff, indser han vist undervejs i det fire timer lange afsnit, at Fuhlendorffs tilgang ikke er så tosset endda.
Og den holdning indtager jeg også, hvilket skyldes, at jeg mener, at en tilgang til et projekt altid bør være betinget af projektets mål, og hvis målet i Hva så?! er at have gode, indholdsrige samtaler, der kan udvikle sig i de retninger, som nu’et, stemningen og deslige dikterer, er den tilgang, som Fuhlendorff har valgt – og fortsat vælger – yderst velvalgt.
Nu har vi altså hørt historien…
Da Hva så?! er en samtalepodcast, bidrager Fuhlendorff også selv med en masse historier, holdninger og deslige på gåturene. Hans rolle er nemlig ikke en klassisk interviewer-rolle, hvor han lirer det ene spørgsmål af efter det andet, men derimod på lige fod med gæstens – nemlig at tage ligevægtig del i en samtale.
Det betyder, at man som lytter kommer til at lære Fuhlendorff rigtig godt at kende i løbet af podcasten, og det gør bestemt ikke noget. Han er en interessant, sammensat og reflekteret mand, der gør sig mange spændende, dybe tanker.
Ulempen ved ovenstående er dog, at nogle personlige historier går igen…
På den ene side giver det rigtig god mening, at Fuhlendorff for 112. gang deler informationer om sit tidligere misbrug, eller at han engang gik på specialskole, når han taler med en ny gæst, som endnu ikke har kendskab til denne del af Fuhlendorffs liv, men på den anden side er det altså som lytter en anelse trættende at høre de samme historier igen og igen.
Noget, som han dog også er opmærksom på, hvorfor han er åben omkring, at hans klipper Christopher sommetider klipper de historier ud, som kernelytteren efterhånden har hørt rigtig mange gange.
Det perfekte selskab på gåturen
Hvis du, ligesom jeg, holder af at gå ture, er Hva så?! den perfekte gåmakker!
Efterhånden er der lavet så mange afsnit, at du uden problemer vil kunne grave en stor mængde frem, hvori der medvirker gæster, som du finder interessante.
Og langt størstedelen af gangene udvikler samtalerne sig i så interessante retninger, at du ender med at gå en omvej og dermed får flere kilometer i benene, fordi du opsluges så meget af episoden, du har sat på, at du er nødt til at lytte den til ende. Det er jo rent win-win.
Respekt for frekvensen
Fuhlendorff har et udtalt mål om at levere to episoder ugentligt, og så vidt jeg ved, har han i hele podcastens levetid indtil videre levet op til sit mål.
Den pligtopfyldenhed, som det har krævet, fortjener ros og respekt, og som kernelytter er det altså bare en fornøjelse med en fast udgivelsesfrekvens, så man ved, at man har fast selskab til mandags- og torsdagsgåturen.
Kort fortalt
Hva så?! er en både underholdende, interessant og sjov podcast, hvor vært Christian Fuhlendorff åbenbarer, at det sommetider kan være en fordel ikke at forberede sig synderligt grundigt.
Med sin uformelle og løse form er det nemlig lykkedes for Hva så? at blive en af de mest interessante og autentiske samtalepodcasts overhovedet.
På nuværende tidspunkt har Fuhlendorff udgivet lidt mere end 500 episoder, og jeg mindes at have hørt ham sige, at målet er 1.000 episoder.
Derfor er der stadigvæk meget godt i vente for os trofaste Hva så?!-lyttere, hvilket er yderst værdsat, og for dig, der endnu ikke har lyttet til Hva så?!, står der en enorm podcast-buffet med de lækreste retter klar og venter.
Hva så?! kan streames hos Podimo
Har du fået lyst til at lytte til Hva så?!, kan du streame samtlige afsnit hos blandt andet Podimo.
Lige nu tilbyder Podimo alle nye brugere en gratis prøveperiode på 7 dage, hvor du frit kan lytte så meget, du har lyst uden beregning.