Spring til indhold

“Comedy-kontoret”:

I Comedy-kontoret næranalyserer journalist Torben Sangild og komiker Anders Fjelsted diverse comedy-klip, hvilket resulterer i en podcast, der både er sjov, interessant, lærerig og underholdende.

Tilgængelig hos: Radio4

4/5

4 /5 stjerner

Comedy kontoret - anmeldelse

Vær opmærksom på, at artiklen indeholder affiliate-links.

Hvis du synes, at humorens væsen er fascinerende og spændende, og det optager dig, hvad der får os mennesker til at grine, så vil du sandsynligvis elske Comedy-kontoret.

I denne podcast afspiller journalist Torben Sangild og komiker Anders Fjelsted nemlig en hulens masse særligt udvalgte, sjove klip, hvorefter de forsøger at forklare, hvilke virkemidler humoristen/humoristerne i klippet gør brug af, og hvorfor disse virkemidler er særligt effektive i forhold til at få folk til at grine.

Hyppigt besøg af spændende gæster

Som regel arbejder Torben og Anders ikke på egen hånd, når de dissekerer alverdens comedy-klip. I langt de fleste episoder har de nemlig inviteret en gæst i studiet. Typisk en fra den danske stand-up-scene, men det hænder dog også, at de har gæster, der repræsenterer andre grene af komikkens verden end stand-up. Eksempelvis har folk som Frederik Cilius, Annika Aakjær, Signe Molde samt rapperen Pede B også været forbi.

Hver gang Torben og Anders har en ny gæst i studiet, bliver denne bedt om at pege på sin yndlingskomiker samt på ‘det sjoveste nogensinde’, og i relation hertil medbringer vedkommende to klip, et med vedkommendes yndlingskomiker og et med ‘det sjoveste nogensinde’.

Foruden at være et program, hvor comedy næranalyseres, bliver Comedy-kontoret – grundet ovenstående – også ofte en art humoristisk portrætprogram, hvor du kan få indsigt i, hvad de sjoveste mennesker i Danmark griner af, og hvem de beundrer, hvilket er et yderst interessant indblik at få som comedy-interesseret. 

Værd at bemærke er det også, at Torben og Anders ofte forsøger sig med temaer for de enkelte episoder. Med andre ord betyder det, at alle de klip, de afspiller i en episode, som regel lader sig relatere til et bestemt emne, eksempelvis ‘Donald Trump’, ‘abort’ eller ‘cannabis’.

Effektivt til at udvide ens humoristiske horisont

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at målgruppen for Comedy-kontoret hovedsageligt må siges at være comedy-interesserede. For folk i dette segment er Comedy-kontoret til gengæld også ekstremt lytteværdigt samt et yderst effektivt redskab til at udvide ens humoristiske horisont. 

Via programmet præsenteres man nemlig for rigtig, rigtig mange forskellige komikere, og hvis man undervejs støder på komikere, der særligt falder i ens smag, plejer Torben og Anders at være gode til at informere om, hvilke shows der er værd at se, og hvor de kan ses henne.

Lyt hos Podimo – gratis i 30 dage

Comedy-kontoret kan blandt andet streames hos podcast-tjenesten Podimo, hvor du lige nu kan oprette dig og få gratis adgang i 30 dage. 

Tryk på knappen herunder for at benytte dig af tilbuddet.

Analyserne har tyngde, uden at de bliver unødvendigt højtravende

Når man skal forsøge at forklare, hvorfor noget er sjovt, er en mulighed at gå videnskabeligt til værks og inddrage forskellige humorteorier. Vælger man denne lettere højtravende tilgang, kan forklaringerne hurtigt – særligt for dem, der ikke har en akademisk baggrund – fremstå meget komplicerede. 

Ligeledes er det sjældent, at man slår sig selv på låret af grin, når man enten overværer en akademisk forelæsning, eller man orienterer sig i akademiske afhandlinger. 

Jeg er som sådan ikke i tvivl om, at i hvert fald Torben Sangild med sin klassiske dannelse, sin ukuelige grundighed samt sin akademiske baggrund har et dybdegående kendskab til forskellige videnskabelige humorteorier. Heldigvis forfalder hverken han eller Anders dog til at analysere de klip, de afspiller, på et akademisk niveau med en videnskabelig fremgangsmåde. Noget, der stensikkert ville have bevirket, at en stor mængde lyttere ville føle, at de blev sat af, og som samtidigt ville gøre podcasten markant mindre underholdende, end den er.

I stedet analyserer Torben og Anders diverse klip på en dejligt uformel og underholdende måde, hvor alle kan være med, men hvor ingen kan være i tvivl om, at de begge to er yderst fagligt kompetente. 

Undervejs i analyserne bruges der en del begreber fra comedy-verdenen, som du muligvis ikke kender på forhånd, eksempelvis decoy-jokes og callbacks, men disse fagtermer lærer du hurtigt, hvis du jævnligt lytter til podcasten. 

Både Torben og Anders formår nemlig at tale i et sprog, som alle må formodes at forstå, og de tager hensyn til, at ikke alle lyttere kan forventes at vide, hvad de forskellige fagtermer betyder, hvorfor de fra tid til anden giver sig tid til at begrebsafklare.

Programmet fungerer bedst i interview-sekvenserne, og når der spilles og analyseres klip

Comedy-kontoret er klart bedst, når Torben og Anders interviewer en af deres spændende gæster, samt når der spilles klip og efterfølgende kommenteres på disse. 

Ovenstående udgør nu engang også majoriteten af de fleste programmer. Heldigvis da. 

Dog hænder det, at Torben og Anders forsøger sig med alternative segmenter. På et tidspunkt havde de et segment, hvor de skulle forsøge at skrive jokes inden for – jeg mener det var – dagens tema. Dette segment kom dig aldrig op at flyve, hvorfor de droppede det igen. 

Det samme sker forhåbentlig med de quizzer, de afvikler i tide og utide. I hvert fald er en kedelig tendens for disse, at de sjældent fungerer særligt godt, da de hverken byder på synderligt meget lærdom, ret mange sjove klip eller nogen spændende analyser.  

Kort fortalt

Comedy-kontoret er et hyggeligt niche-program, hvor der nørdes comedy på et så højt niveau, som enhver comedy-nørd stensikkert mener, at comedy fortjener at blive nørdet på. 

Når Torben og Anders dissekerer det ene sjove klip efter det andet, er det både lærerigt, hyggeligt og underholdende, og dynamikken mellem de to, hvor Torben indtager rollen som den mere seriøse og lærde, mens Anders er den flabede drillepind, fungerer langt henad vejen også rigtig fint.  

Som comedy-fan er Comedy-kontoret derudover en fantastisk kilde til at finde nye komikere, der falder i ens smag. Torben og Anders’ viden om comedy overstiger nemlig de flestes, og de herrer er dygtige til at finde klip med et bredt og varieret udsnit af den samlede komiker-stand, hvorfor man som lytter introduceres for mange forskelligartede komikere og derfor med al sandsynlighed også et par, der virkelig falder i ens smag.

Comedy-kontoret kan streames hos Podimo

Har du fået lyst til at lytte Comedy-kontoret, kan du streame samtlige afsnit hos Podimo. 

Lige nu tilbyder Podimo alle nye brugere en gratis prøveperiode på 30 dage, hvor du frit kan lytte så meget, du har lyst uden beregning.