“Klog på Sprog”:
Adrian Hughes og sprogeksperter finder opsprætter-nålen frem og hiver alle sprogtråde fra hinanden. Lige fra at sætte det rette komma, sproget i dansktop til julesalmer. Klog på Sprog gør det uden tvivl sjovt at lære om det danske modersmål. Det er underholdende at høre eksperters forklaringer på, hvorfor vi taler som vi gør.
4
/5 stjerner
Tilgængelig hos: Podimo
Vær opmærksom på, at artiklen indeholder affiliate-links.
Vækker det danske sprog din interesse, og har du måske lyst til at blive mere velbevandret i sprogets univers? Måske om tegnsætningens magt, sprogbrugsanalyser samt sprogets rolle over for vores interaktion med og over for hinanden? Så er Klog på Sprog formentlig den helt rette podcast for dig.
Gennem seks år har journalisten Adrian Hughes sat det danske sprog på dagsordenen, leget den sproglige kemiker og splittet modersmålet til atomer, hvilket han stadig gør den dag i dag, i fast selskab med et garvet panel. I Klog på Sprog bliver der vendt alt fra sprogbrugen i dronningens årlige nytårstale, sprognormer på Tinder, til hvordan afvigelser fra Retskrivningsordbogen kan få nogle til at rase. Podcasten er ikke blot en brugsvejledning til at beherske det danske sprog, som Dansk Sprognævn dikterer det, det er også en undersøgelse af, hvordan vi bruger sprog og dets udvikling.
Lyt hos Podimo – gratis i 7 dage
Klog på Sprog kan streames hos podcast-tjenesten Podimo, hvor du lige nu kan oprette dig og få gratis adgang i 7 dage.
Tryk på knappen herunder for at benytte dig af tilbuddet.
Fra grammatik til dansktop
Hvem der sidder i dagens panel, afhænger trofast af emnet, der bliver behandlet, dog er nogle sprogforskere gengangere. Som kernelytter ved man godt Eva Skafte Jensen sidder ved mikrofonen, når grammatikken skal undersøges. Og Lisa Storm Villadsen er til stede, når det er retorikkens domæne der skal under lup. Og jeg som lytter, kan ikke helt komme uden om, at jeg synes det er rart at høre en genkendelig stemme i ny og næ. Formatet for podcasten er typisk, at panelet består af en eller to eksperter inden for et sprogligt felt med en faglig udsigelsesposition og Adrian Hughes som ordstyrer. I en episode er sorgforsker Mai-Britt Guldin og sprogkonsulent Sabine Kirchmeier panelet, hvor de sammen vender sorgens sprog sammen med forfatteren Naja Maria Aidt i forbindelse med hendes roman: Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage – Carls bog
Men panelet kan sågar være dansktopsangerne, Keld Heick og Lonnie Kjer, som vender og drejer dansktoppens særegnede sprog. Er man mere interesseret i at høre om julesalmer, så er det også en mulighed. Kort sagt, der er en episode for en hver smag. Episoderne i Klog på Sprog kan lyttes uafhængige af hinanden.
Ikke blot en hyggelig sprogklub om retskrivningsordbogen
Podcasten har sin styrke i kraft af, at det danske sprog, og sprog generelt, bliver sat i et helikopterperspektiv, Klog på Sprog er altså ikke blot et eksempel på en hyggelig ”sprogklub”, hvor snakken går om kommaets betydning for subjekt og objekt eller Retskrivningsordbogens regler for at ligge versus lægge. Samtalerne går yderligere på sprogets betydning for, hvordan vi opfatter og interagerer med hinanden. Og der bydes på bastante emner, såsom det at høre stemmer i sit hoved, om ord som ”samfundssind” der har skrevet sig ind på det sproglige danmarkskort, og endda hvorvidt det, at studere et sprog i dens samtid kan medvirke til at forudse en verdenskrig.
Der er også plads til gode grin mellem de forskellige dialoger og læren om sprog, som lytteren får serveret. Adrian Hughes og panelet er ikke blege for at smide en kæk og humoristisk kommentar til hinanden, og de er heller ej tilbageholdende med at gøre grin med sproglige tendenser. Der er altså rig mulighed for at få et smil på læben, når man lægger ører til Klog på Sprog.
Klog på Sprog byder også på episoder, der er optaget live, fra blandt andet Folkemødet på Bornholm, i afsnittet ”Politikersprog på Solskinsøen”, hvor dagens panel er Morten Messerschmidt, Mai Villadsen og Pernille Vermund, der skal have en snak om politikersprog. I baggrunden høres applaus, snakken og grin fra et publikum. At kunne høre podcasten udspille sig med et publikum giver en nærhedsfølelse, for det føles som hører man det sammen med dem. For når jeg lytter til en podcast, er det for det meste alene, og med høretelefonerne skruet godt op, fordi jeg ikke ønsker at blive forstyrret. Men når jeg hører og bliver bekræftet i andres begejstring, føler jeg mig, som en del af et fællesskab, at vi sammen har castet Klog på Sprog til at underholde os.
Måske ikke en podcast for alle
Men podcasten kan nok ikke komme udenom, at den ikke er for alle. For nogle episoder gælder det, at det uden tvivl er en fordel, at man som lytter i forvejen er velbevandret i det danske sprogs udtryk og natur. Når sprogforskere og professorer med en ph.d. fra diverse universiteter lægger vejen forbi til en snak om ”klusilsvækkelser” og ”schwa”, ja, så tenderer det hurtigt til at blive højakademisk og indforstået sprog, der kan skabe en sprogbarriere mellem panel og lytter. Og lytterspørgsmålene er heller ikke lige til højrebenet, for der hersker heller ingen tvivl om, at nogle spørgsmål ikke er skudt lige fra den sproglige hofte.
En udfordring for programmet er desuden, at emnerne stikker i alverdens retninger. Det spiller derfor en stor rolle forhvem der udgør det faktiske panel og emnet på den pågældende dag. Jeg betragter det som en ”bland-selv-slik podcast”, fordi det er afgørende, om man synes alt fra taleskrivning og tegnsætning til modesprog, er værd at lytte til, hvis man skal lytte til hver enkelt episode. Det er et spørgsmål om smag. Klog på Sprog er ikke forudsigelig, så lytter kan ikke forvente et bestemt emne, der gentager sig, og man må tjekke på dagen, om det er noget, der vækker interesse eller ej. Det eneste, vi som lyttere kan forvente, er Adrian Hughes, en dialog om sprog og et fast format.
Kort fortalt
Klog på Sprog synes jeg uden tvivl er en podcast, man kan betro sig til, hvis man ønsker oplysning og ny viden om modersmålet samt, når sproget får betydning for samfundet. Og man behøver ikke høre alle episoderne for at kunne følge med. Man kan nemt vælge efter interesse. Jeg synes uden tvivl man er garanteret godt selskab, en varm velkomst fra Adrian Hughes og den hyggelige, trolige jingle, der lyder som den fra DSB.
Klog på Sprog kan streames hos Podimo
Har du fået lyst til at lytte til Klog på Sprog, kan du streame samtlige afsnit bl.a. hos Podimo.
Lige nu tilbyder Podimo alle nye brugere en gratis prøveperiode på 7 dage, hvor du frit kan lytte så meget, du har lyst uden beregning.