“Wichmaskinen”:
I Wichmaskinen inviterer komiker og tekstforfatter, Morten Wichmann, kolleger ind med henblik på at udvikle og forfine stand-up-materiale, og dette resulterer i et underholdende indblik i, hvordan komikere arbejder, og hvordan denne særegne races hjerner fungerer.
4
/5 stjerner
Den officielle programbeskrivelse til Wichmaskinen lyder således: “Komikere, der skriver jokes og snakker lort.”
Selvom denne programbeskrivelse er ekstremt kortfattet, er den samtidigt yderst rammende og dækkende for, hvad podcasten går ud på.
I Wichmaskinen inviterer komiker og tekstforfatter, Morten Wichmann, nemlig forskellige af sine kolleger ind i studiet til lidt hyggesnak samt en jam-session, hvor formålet er at udvikle og forfine comedy-materiale, som gæsterne og Wichmann selv p.t. arbejder på.
Der kan ikke herske nogen tvivl om, at podcasten langt fra er for alle. Den er først og fremmest for de comedy-interesserede.
Befinder du dig i dette segment, vil du til gengæld med al sandsynlighed elske podcasten, som giver et ekstremt spændende indblik i, hvordan stand-up-komikere arbejder, og hvordan – og ikke mindst hvor hurtigt – deres hjerner fungerer, når det kommer til at finde på jokes og sjove vinkler.
Få danske komikere skriver hurtigere og bedre end Morten Wichmann
Det vil være forkert at hævde, at Morten Wichmann er blandt de mest populære komikere på den danske stand-up-scene, hvis parameteret er antal solgte billetter.
Og dette er faktisk lidt en skam, for han er ekstremt dygtig.
Med tiden har han udviklet sig til at besidde en hæderlig levering på scenen, men på dette område må han dog se sig overgået af virtuoser som Heino Hansen, Anders Matthesen, Jonatan Spang og Nikolaj Stokholm.
Det er nok ikke synderligt sandsynligt, at Wichmann nogensinde når sine ovenstående kollegers niveau, hvad angår levering. Til gengæld kan han i den grad konkurrere med disse – og sommetider mere end det – når det handler om at skrive jokes samt udtænke vinkler til stand-up-materiale.
Noget, han giver prøver på igen og igen i Wichmaskinen, hvor han gavmildt forærer sine gæster den ene skarpe joke efter den anden, kreative tags samt giver sit bud på mulige vinkler, de kan gå, med det materiale, de præsenterer for ham.
I Wichmaskinen er Morten Wichmann den eneste konstant, da temaer og gæster varierer fra afsnit til afsnit, og det faktum – at Wichmann er en fast bestanddel af podcasten – er meget afgørende for, at denne er så vellykket, som den er.
Wichmanns sublime evne til at skrive jokes om stort set alting og til mange forskellige typer og stemmer inden for dansk stand-up-comedy sikrer nemlig, at podcastens bundniveau er ganske højt, selvom det langt fra er alle gæster, der er lige interessante og skarpe.
Lyt hos Podimo – gratis i 7 dage
Wichmaskinen kan streames hos podcast-tjenesten Podimo, hvor du lige nu kan oprette dig og få gratis adgang i 7 dage.
Tryk på knappen herunder for at benytte dig af tilbuddet.
Modigt, ærligt og sårbart
Blandt dem, der følger den danske stand-up-scene lidt på afstand, vil det sikkert komme som en overraskelse, at alle stand-up-komikere – også de allerbedste – sommetider kan have en off-day, hvor grinene til et show er færre end til de fleste begravelser.
Ligeledes vil mange sikkert blive overraskede over, hvor meget komikere famler sig frem mod de store grin. Mange har formentlig en forestilling om, at de førende danske stand-up-komikere er så dygtige og erfarne, at når de går på scenen med nyt materiale, så slagter samtlige jokes fra dag et.
Men sådan forholder virkeligheden sig på ingen måde.
Langt størstedelen af danske komikere bruger nemlig rigtig mange timer foran Open Mic-publikummer med henblik på at afsøge, dels hvordan en joke skal formuleres, men i lige så høj grad også hvordan en joke skal times og leveres for at fungere optimalt.
Når du ser et stand-up-show i fjernsynet på halvanden times tid med den ene joke efter den anden, der slagter, vil dette show derfor som regel være et resultat af uendeligt mange timers øvelse til diverse Open Mic-arrangementer.
I Wichmaskinen medbringer Morten Wichmann og hans gæster ikke-færdigt comedy-materiale. Nogle gæster medbringer noget, som de med blandet succes har testet på Open Mics et par gange, mens andre blot kommer med lidt løse ideer, som de forestiller sig kan blive til ‘et eller andet’.
For enhver ærekær kunstner må det være voldsomt grænseoverskridende at skulle fremvise ikke-færdig kunst til offentligheden. I skabelsesprocessen er det nemlig måske kun kunstneren selv, der har tilstrækkeligt med perspektiv til at kunne se, hvor fantastisk kunstværket kan ende med at blive, når dette tilendebringes. Det er langt fra givet, at omverden, der ikke har indsigt i samtlige af kunstnerens tanker, forestillinger og visioner, vil kunne se det.
Med tanke herpå må det siges at være ekstremt modigt af både Morten Wichmann og hans gæster at gøre, hvad de gør i podcasten.
På mange måder blotter de nemlig sig selv fuldstændigt, og flere af dem sætter – i hvert fald for en stund – deres professionelle identitet på spil, da det materiale, som nogle af gæsterne medbringer, er på et så tidligt stadie, at risikoen for – for åben mikrofon – at fremstå som værende komplet usjov i den grad må siges at være til stede. Det er nemlig ikke givet, at lytternes hjerner er lige så veludviklede, når det kommer til at se det komiske potentiale i halvfærdigt materiale, som komikernes er, og derudover rammer – som jeg tidligere har været inde på – selv de bedste komikere af og til forbi.
Det – at sætte sig selv på spil – fortjener altid ros, så kudos for det.
Men rosen fra min side stopper dog ikke der.
Foruden ovenstående skal podcasten nemlig også roses for at levere et ekstremt interessant indblik i, hvordan komikere arbejder, når de udvikler materiale. Samtidig åbenbarer podcasten, at stand-up-komikere har vidt forskellige arbejdsgange og metoder, selvom målet som regel er det samme – nemlig at høste store grin fra scenekanten – og dette er bestemt heller ikke en uinteressant indsigt at få som comedy-interesseret.
Ikke alle gæster er skarpe og interessante, og det er en skam
Selvom Morten Wichmann leverer på et højt niveau i langt de fleste episoder, kommer vi ikke udenom, at den/de gæst(er), der gør ham selskab i de forskellige episoder, også har stor betydning for kvaliteten af de enkelte episoder.
Nogle gæster er i særklasse og fortæller – med stor indlevelse, et fabulerende sprog og overskud – interessante anekdoter og giver prøver på, at også de – ligesom Wichmann – er lynhurtige til at komme på jokes samt til at spotte, hvilke sjove vinkler man kan gå med en joke.
Andre gæster derimod byder desværre ikke ind med meget komisk kvalitet, men fungerer i stedet lidt som Pivert i selskab med Carøe, Casper C og Frank Hvam.
Savner en mere fast udgivelsesfrekvens
Som fast lytter af podcasten er det frustrerende, at der sommetider kan gå ret lang tid imellem udgivelserne.
Årsagen er sandsynligvis, at Morten Wichmann har travlt med at optræde samt at skrive Tæt på sandheden med resten af holdet bag dette TV-program, men selvom forklaringerne og undskyldningerne sikkert er valide og gode, ændrer dette ikke på, at en mere fast udgivelsesfrekvens havde været at foretrække.
Kort fortalt
Wichmaskinen er guf for enhver comedy-entusiast, der er nysgerrig på, hvordan komikere arbejder, og hvordan deres hjerner fungerer.
Podcasten er både chancetagende, interessant og underholdende, og så gør den rigtig, rigtig fin reklame for ankervært, Morten Wichmann, der via stort set samtlige episoder får demonstreret, at han er en af landets bedste comedy-skribenter, selvom han endnu ikke har formået at etablere sig som en af landets førende komikere.
Podcastens form, hvor gæster og temaer varierer fra afsnit til afsnit, bevirker en relativt stor kvalitetsforskel mellem de bedste og de dårligste episoder. Via episodetitlerne fremgår det dog, hvem der gæster de enkelte episoder, hvorfor du uden besvær vil kunne nøjes med at lytte til de afsnit, der involverer gæster, du bryder dig om.
Wichmaskinen kan streames hos Podimo
Har du fået lyst til at lytte til Wichmaskinen, kan du streame samtlige afsnit hos Podimo.
Lige nu tilbyder Podimo alle nye brugere en gratis prøveperiode på 7 dage, hvor du frit kan lytte så meget, du har lyst uden beregning.